AKTUELNO

Iako izgleda kao da se radi o kadrovima iz nekog naučnofantastičnog filma, na periferiji Kopenhagena zaista postoji jedno neobično naselje, nazvano Brondbi garden siti (grad-bašta Brondbi) u kome su kuće organizovane u savršene krugove, a okružene su bujnim zelenilom.

Divno arhitektonsko rešenje zabeležio je fotograf Henri Do, a snimci iz vazduha pokazuju koliko sve zadivljujuće izgleda.

"Tokom posete Kopenhagenu u Danskoj naišao sam na nešto što izgleda kao vanzemaljska civilizacija. Na moje iznenađenje, ovo je samo mali deo onoga što se zove "kolonija vrtova", prostor za baštu koji danski građani mogu da iznajme kako bi gajili biljke. Ako živite u gradu jasno je da je prostor izuzetno ograničen, tako da je ovo savršen način da imate svoju baštu i vratite se prirodi", kaže Do.

Inače, naselje je projektovao pejzažni arhitekta Erik Migind 1964. godine, a kako ohrabio socijalnu interakciju sve je organizovao u krugove. Bio je inspirisan skandinavskim selima iz 18. veka.

Grad-bašta se sastoji od 26 kružnih vrtova, a unutar svakog nalazi se oko 16 privatnih placeva u obliku trougla. Ukupno 284 kuće pružaju mirno mesto za beg od gradske buke i zagađenja.

Centralni deo kružne bašte služi kao parking i mesto okupljanja žitelja.

"Dok se vozite kolima, Brondbi izgleda poput svakog drugog naselja na planeti. Tek kada sam uzeo dron i podigao ga u vazduh, moja perspektiva se promenila. Pogled na ovo mesto iz vazduha bio je zadivljujući", rekao je fotograf.

Kako je preneo Dejli mejl, uobičajena mesečna kirija je oko 150 dolara, ali je stanarima dozvoljeno da tamo žive šest meseci godišnje, od aprila do oktobra, ili vikendima tokom godine, kako bi mogli da se brinu o svojim baštama. Stanari Brondbija su ljudi koji zapravo žive u gradu, ali tokom toplijih meseci mogu da dođu ovde kako bi se posvetili gajenju biljaka. Postoje čak i pravila i zakoni koji onemogućavaju da se u Brondbiju živi tokom cele godine, tako da kuće nisu velike već služe uglavnom za odlaganje neophodnih stvari za baštovanstvo i slične aktivnosti u prirodi ili jednostavno mesto u kome možete da popijete čaj sa prijateljima, prenosi portal Awesomeinventions.com.

Takođe, bašte se iznajmljuju, ali se kuće poseduju, a još jedan od uslova za prijavljivanje je da vam stalno prebivalište bude u krugu od 20 kilometara od Brondbija. Kuće su opremljene kanalizacionim sistemom, imaju vodu i struju, a stanarima je dozvoljeno da ih opreme samostalno i nekim dodatnim stvarima poput solarnih panela, primera radi.

"Zamislite vašu običnu malu lokalnu zajednicu, gde svako svakog zna, možete se videti preko ograde, možda podelite pivo ili pijete zajedno kafu. Uporedite to sa životom u zgradi gde jedva nekog poznajete i nemate ama baš nikakvog razloga da komunicirate sa njima, sem ako se ne žalite komšijama na buku", rekla je Leni Madsen čini roditelji poseduju jednu od ovakvih kuća u Brondbiju.

#kružno naselje