AKTUELNO

"Bil Gejts misli da je Bog, da kontroliše Sunčev sistem. Želi da odbija Sunčeve zrake i tako spreči globalno zagrevanje“, rekao je voditelj američke televizije Foks njuz Taker Karlson o Gejtsovom finansiranju eksperimenta sa sprečavanje globalnog zagrevanja.

Njegov sagovornik Majkl Šelenberger naveo je da bi Gejts time mogao da izazove „nuklearnu zimu“. Karlson je naveo da bi posledice eksperimenta koji finansira Gejts mogle da budu katastrofalne za ceo svet.

- Bil Gejts nije Bog. Bil Gejts je neki čudni, društveno neprijatni bogati lik koji živi u Sijetlu. On ne poseduje planetu Zemlju, ali menja planetu Zemlju samovoljno. Ovo nije samo iznad njegovog dvorišta u Sijetlu, ovo je iznad vašeg dvorišta i naših okeana i cele planete zemlje. Prema „Forbsu“, Frenk Kuč je glavni istraživač projekta i citiram „ne zna kakvi će rezultati biti". Hajde da eksperimentišemo sa svetom i da vidimo šta će se desiti - rekao je Taker.

Njegov sagovornik, novinar i pisac Majkl Šelenberger, rekao je da je takva ideja „luda“, upozorivši da se radi o „veoma neodgovornom“ eksperimentu, prenosi Foks njuz.

Eksperiment poznat kao stratosferska kontrolisana perturbacija, koji planiraju naučnici sa Harvarda, treba da ispita da li bi aerosoli koji odbijaju Sunčevu svetlost, kao što je prah kalcijum karbonata, kada se raspu u atmosferu, mogli da ublaže efekte globalnog zagrevanja, objavio je Forbs.

- Bio sam koautor članaka zajedno sa istraživačima sa Harvarda. Lično sam im rekao da je ovo jeziva ideja. Većina naučnika se sa njom ne slaže - rekao je Šelenberger.

Dodao je da je predlog naučnika sa Harvarda „identičan onome čega smo se bojali osamdesetih godina - nuklearnoj zimi, odnosno namernom hlađenju planete“.

- Uticaj na poljoprivredu je potpuno nepoznat. Oni to nazivaju eksperimentom, ali znaju da ne postoji način da znamo kakvi će biti planetarni efekti - kaže Šelenberger.

On predviđa da će se Gejts i ostali umešani u eksperiment suočiti sa opozicijom „na svakom koraku“.

- To je veoma neodgovorno. Znaju za činjenicu da nikada neće dobiti međunarodnu saglasnost za tako nešto. Dakle, u osnovi pokušavaju da normalizuju i učine prihvatljivom ideju koja treba da nam zapravo bude krajnje uznemirujuća - zaključio je Šelenberger.

#Bil Gejts