AKTUELNO

1865 - Umro je srpski kompozitor, pijanista i horovodja Kornelije Stanković. Proučavao je i beležio do tada samo usmenom tradicijom sačuvano srpsko crkveno pojanje.

1242  -  U bici na zaledjenom čudskom jezeru, Rusi su pod komandom kneza Aleksandra Nevskog potukli nemačke i holandske ritere, sprečivši ih da okupiraju severozapadne oblasti Rusije.

1588  -  Rodjen je engleski filozof Tomas Hobs (Thomas Hobbes). Ideje o čoveku kao slobodnom pojedincu i državi kao veštačkoj tvorevini nastaloj na osnovu ugovora pojedinaca, izneo je u delima "Levijatan", "Osnovi prirodnog zakona i politike", "O telu", "O čoveku", "O gradjaninu", "O slobodi i nužnosti".

1794  -  Francuski revolucionar Žorž Danton (Georges), vodja radikalne grupe montanjara, protivnika monarhije u francuskoj revoluciji pogubljen giljotinom. Protivio se revolucionarnom teroru, zbog čega je došao u sukob s vodjom jakobinaca Robespjerom (Robespierre), koji ga je optužio za izdaju i poslao na giljotinu.

1818  -  U bici kod Maipua čileanske i argentinske trupe su porazile špansku vojsku, čime je obezbedjena nezavisnost Čilea.

1865  -  Umro je srpski kompozitor, pijanista i horovodja Kornelije Stanković. Proučavao je i beležio do tada samo usmenom tradicijom sačuvano srpsko crkveno pojanje.

1945  -  Predsednik privremene vlade Jugoslavije Josip Broz Tito potpisao je u Moskvi ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći i posleratnoj saradnji bivšeg SSSR-a i Jugoslavije.

1955  -  Britanski premijer Vinston Čerčil (Winston Churchill) podneo je ostavku, okončavši dugu političku karijeru koja je uz uspone i padove trajala od početka 20. veka. Na položaju premijera i lidera Konzervativne stranke nasledio ga je šef diplomatije Entoni Idn (Anthony Eden).

1958  -  U Beogradu je umrla srpska književnica Isidora Sekulić, čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj moderne srpske književne kritike i esejistike.

1997  -  Umro je američki pisac Alen Ginzberg (Allen Ginsberg). Njegova zbirka poezije "Urlik i druge pesme" (1956) smatra se najznačajnijim delom bitničkog pokreta '50-tih godina 20. veka.

1999  -  U vazdušnim udarima NATO-a na SR Jugoslaviju pogodjen je centar Aleksinca. Poginulo je 17 civila.

2008  -  Umro je američki glumac Čarlton (Charlton) Heston, dobitnik Oskara 1959. za ulogu u filmu "Ben Hur". Slavu je stekao igrajući Mojsija u filmu "Deset zapovesti". Tumačio je niz herojskih i istorijskih likova tokom 50-ih i 60-ih, a bio je poznat i kao aktivista za ljudska prava.

2017  -  Nemačka vlada odobrila je zakon koji predvidja kazne do 50 miliona evra za društvene mreže koje imaju sadržaje mržnje i lažne informacije na svojim sajtovima.