AKTUELNO

Posle sedmomesečnog putovanja od 470 miliona kilometara, Nasin najveći, najbrži i najmoćniji rover do sada Persevirens (Istrajnost) približava se dugo očekivanom sletanju na crvenu planetu.

Rover od 2,7 milijardi dolara, koji treba da sleti na Mars sutra u 21.55 časova po našem vremenu predstavlja najnoviji i najambiciozniji Nasin napor da pronadje dokaze o životu na Marsu.

Iako je to sada neplodno mesto ledenih dina, peščanih pijavica, mrtvih vulkana i hladnih vetrova, naučnici veruju da je Mars u dalekoj prošlosti možda bio relativno topao svet pogodan za hemiju života, piše Vols Strit Džurnal.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

-Persevirens će pokušati da odgovori na vekovno pitanje koje je generacijama izmicalo čovečanstvu da li je život ikada postojao negde drugde izvan naše planete- rekao je Tomas Curbuhen, saradnik administratora za naučnu misiju svemirske agencije iz Vašingtona.

Tokom svoje dvogodišnje misije, Persevirens će lutati površinom i tražiti tragove organske materije, što bi moglo biti dokaz praiskonskih mikroba ili drugih jednostavnih oblika života.

Druga mesta u Sunčevom sistemu, od vrelih oblaka Venere do zaledjenih okeana meseca oko Jupitera i Saturna, takodje mogu imati potencijal za život. Ali ta mesta se smatraju još nepristupačnijim od Marsa, zaključuje Vols Strit Džurnal.

#Mars

#NASA