AKTUELNO

Bakingemska palata tvrdi da se kraljevska porodica ne meša u rad britanskog parlamenta, ali je "Gardijan" ove nedelje otkrio da je kraljica Elizabeta II tokom godina iskoristila svoja ovlašćenja da proveri više od hiljadu zakona pre nego što su oni prošli parlament.

Dopisi otkriveni iz Nacionalne arhive pokazuju kako je ona pokušavala da blokira zakone o transparentnosti tokom sedamdesetih godina kako bi osigurala da njeno privatno bogatstvo ostane tajno.

Nije potpuno jasno zašto se kraljica toliko trudila da svoj novac zadrži u tajnosti - opšte je poznato da britanska kraljevska porodica poseduje ogromno bogatstvo, a nekoliko nula gore ili dole ne čine preteranu razliku u očima javnosti. Međutim, istinski obim kraljičinog bogatstva nikada nije otkriven, a procene drastično variraju.Norman Bejker, posmatrač monarhije, ove nedelje je procenio sumu na milijardu funti. "Forbs" je procenio "težinu" monarhije na čak 72,5 milijardi funti, ali uz napomenu da kraljica ne polaže pravo na celokupno bogatstvo. List "Sandej Tajms" tvrdi da kraljica poseduje 350 miliona funti.

Dokumenti koje je "Gardijan" otkrio u Nacionalnom arhivu pokazali su da kraljica lično poseduje milione na Bermudima i Kajmanskim ostrvima, "of šor" poreskim oazama. Ova saznanja su bila povod za podsećanje da je kraljica takođe vlasnik morskog dna koje iznajmljuje za vetroelektrane. U narednih deset godina će prodaje prava na vetroelektrane uzeti 25 odsto od, kako se procenjuje, devet milijardi funti.

Gomilanje novca i zloupotreba moći za protivnike monarhije samo su deo štete koju kraljevska porodica nanosi britanskom narodu. Samo postojanje krune, kraljice i dvorskih drama čine Britance podanicima umom i duhom, smatraju kritičari, a život se grupiše oko kraljevskih rođenja, venčanja, razvoda i smrti. Monarhija je takođe simbol britanskog krutog i socijalno nepokretnog društva - vrlo je verovatno da će Britanac umreti u klasi u kojoj je i rođen.

Ove kritike se čuju već decenijama, a nakon "Gardijanovih" šokantnih otkrića ponovo su aktuelne. I dalje tri puta više Britanaca podržava monarhiju nego republiku, ali to laganim koracim apočinje da se menja. Ankete "Jugova" pokazuju da podrška monarhiji polako erodira. Mladi su mnogo manje monarhistički nastrojeni od starijih.Takođe, samo 57 odsto Škota je za kraljicu u poređenju sa 67 odsto ukupnih Britanaca. Jug Engleske i okolina su Londona najmonarhističkiji sa 76 odsto podrške. Sve je glasnija polemika o tome da li bi trebalo da, pre nego što kraljica umre i na njeno mesto dođe nepopularni princ Čarls, Elizabeta II bude određena kao Elizabeta Poslednja.

#Elizabeta II