AKTUELNO

Postoje izrazi koje svakodnevno koristimo, a da ne znamo odakle potiču ni kako su nastali. Mnogi izrazi, uglavnom, imaju svoje objašnjenje u narodnim običajima i verovanjima, ali i u religiji, mitologiji ili istorijskim događajima.

Čuveni izraz "pijan kao majka" prema jednom objašnjenju nastao je u vreme kada su se žene porađale po kućama. Porodiljama se tada, u slučaju kada je dolazilo do zastoja porođaja ili je bio veoma bolan davalo da piju alkohol kako bi ih manje bolelo. Ipak, oni koji se bave jezikom tvrde da je poreklo tog izraza u jednom širem "pijan kao majka zemlja" pošto biti pijan u našem jeziku može da znači i natopljen ili napojen.

Foto: Pixabay.com

Često se za ljude koji govore otvoreno o svemu kaže "nema dlake na jeziku". U nekim krajevima Srbije postoji verovanje da onima koji lažu izraste dlaka na jeziku. Otuda su oni koji nemaju dlaka, iskreni.

Za onoga ko ne progovara ni reči često kažemo da "ćuti kao zaliven". Jedno od objašnjenja glasi da je ceo izraz zapravo "ćutati kao olovom zaliven", odnosno "ćuti kao da su mu usta olovom zalivena". Pretpostavlja se da je taj izraz nastao zbog toga što su se prozori kula u staro vreme zatvarali kamenom i zalivali olovom, da kroz njih ne bi hukao vetar, odnosno, da bi ćutale.

Autor: S. K.