AKTUELNO

Na današnji dan umro je srpski pisac i lekar Laza Lazarević, jedan od najboljih srpskih realista.

1769 - Rođen je francuski oficir Mišel Nej, jedan odnajvećih maršala cara Napoleona I, koji se istakao u nizu bitakai pohoda. Posle Napoleonovog pada optužen je za izdaju, osuđen nasmrt i pogubljen 1815.

1778 - Umro je švedski prirodnjak Karl fon Line, koji jeprvi postavio principe definisanja rodova i vrsta i uveo binarnunomenklaturu, tako da svaka biljka i životinja ima dva imena - rodai specije (vrste). Osnivač je i prvi predsednik Švedske akademijenauka i Prirodnjačkog muzeja. Njegova sistematika biljaka premapolnim organima važi i sada. Dela: "Systema naturae", "Philosophiabotanica", "Genera plantarum", "Species plantarum".

1793 - Francuz Žan Pjer Blanšar izveo je prvi let balonomiznad severnoameričkog kontinenta.

1862 - Umro je američki pronalazač Semjuel Kolt, počijem je prezimenu nazvan revolver koji je konstruisao.

1863 - U Londonu je otvorena prva linija podzemneželeznice u svetu.

1882 - Počeo je Hercegovačko-bokeljski ustanak Srpskognaroda protiv Austro-Ugarske. Osim opterećenja nametima, ogorčenjekoje je izazvalo bunu bilo je posledica novog Zakona o vojnoj obavezikoji je podrazumevao regrutovanje svih bez razlike. Nakon nekolikomeseci Austrougarska je suzbila ustanak.

1889 - Francuska je uspostavila protektorat nad ObalomSlonovače.

1890 - Umro je srpski pisac i lekar Laza Lazarević,jedan od najboljih srpskih realista. Prava je završio u Beogradua medicinu u Berlinu. Napisao je samo devet pripovedaka, od kojih je"Švabica" ostala u fragmentima. Mada s patrijarhalnim pogledima naživot, njegove pripovetke, sažete, s veoma snažnom unutrašnjomdramatikom, imaju klasičnu vrednost. Prevodio je ruske pisceNikolaja Černjiševskog, Nikolaja Gogolja i Alekseja Pisemskogi francuskog pisca Ežena Skriba. Kao lekar učestvovao je uorganizaciji saniteta u Srbiji i objavio 54 rada u stručnimmedicinskim časopisima, od kojih neki imaju izuzetan značaj.Ostala dela: "Prvi put s ocem na jutrenje", "Sve će to narodpozlatiti", "Vetar", "Na bunaru", "Školska ikona", "On zna sve","U dobri čas hajduci", "Verter".

1909 - Rođen je srpski fizičar i hemičar Pavle Savić,jedan od pronalazača procesa nuklearne fisije (cepanje atomskogjezgra), profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpskeakademije nauka i umetnosti od 1971. do 1981. Svetski poznatnaučnik postao je kad je sa Irenom Žolio Kiri 1937. i 1938.otkrio izotope poznatih elemenata bombardovanjem atoma uranasporim neutronima. Rezultat je bio neočekivan i epohalan- otkriveni su i elementi srednje atomske mase (lantan i drugi),a ne samo tzv. transuranski elementi, kako se očekivalo. Druginaučnici su ponavljanjem tog eksperimenta ustanovili da jebombardovanje neutronima proizvelo cepanje jezgra atoma urana.Tokom Drugog svetskog rata bio je pripadnik NOP-a, 1942. izabranje za potpredsednika na Prvom zasedanju AVNOJ-a. Posle rataorganizovao je Institut za nuklearne nauke u Vinči kod Beograda.

1910 - Rođena je ruska balerina Galina Sergejevna Ulanova,vodeća balerina "Boljšoj teatra" posle Drugog svetskog rata.Debitovala je 1928. u "Kirov teatru", odmah iskazavši raskošantalenat, a ubrzo je postala prvakinja "Boljšoj teatra". Briljantnoje tumačila vodeće role u baletima "Labudovo jezero", "Uspavanalepotica", "Krcko oraščić", "Žizela", "Pepeljuga", "Romeo iJuluja". Po okončanju igračke karijere postala je baletski pedagogu koreografskoj školi "Boljšoj teatra".

1913 - Rođen je čehoslovački državnik Gustav Husak,koji je na čelo KP Čehoslovačke došao posle sovjetske vojneintervencije 1968. zamenivši Aleksandera Dubčeka, a 1975. postaoje šef države. Bio je jedan od vođa Slovačkog ustanka u Drugomsvetskom ratu 1944. a kao "slovački nacionalista" period od 1951.do 1960. proveo je u zatvoru. Pod pritiskom javnosti podneo je 1989.ostavku na funkciju predsednika Čehoslovačke.

1917 - Umro je Bafalo Bil legendarna ličnost istorijeAmerike u vreme osvajanja prostranstava na zapadu današnjih SAD.Rođen je kao Vilijam Frederik Kodi, a nadimak je stekao kao veštlovac na bizone. U poznijim godinama obilazio je svet u sklopujednog cirkusa prikazujući svoje neobične veštine. Sa svojimcirkusom gostovao i u tadašnjoj Kraljevini Srbiji.

1920 - U Ženevi je izabrano veće Društva naroda. Tvoracorganizacije bio je američki predsednik Vudro Vilson, ali je idejanaišla na najveći otpor baš u SAD, koje nikad nisu pristupileDruštvu, a Sovjetski Savez je to učinio tek 1934. Društvo jedospelo u krizu u vreme italijanske agresije na Etiopiju i bilo jepotpuno nemoćno da reaguje na agresivne poteze Nemačke uočiDrugog svetskog rata.

1922 - Artur Grifit je postao prvi predsednik Irske poslesticanja nezavisnosti te zemlje od Velike Britanije.

1926 - Abdul Aziz ibn Saud proglasen je za kralja Hedžasa,U Velikoj mošeji u Meki. Nedžd, Hedžas i Asir koje je pod svojomvlašću ujedinila dinastija Saudita, postaće (uz još neke manjeteritorije) sastavni deo novoformirane države Saudijska Arabija.Porodica Saud vladala je Rijadom u Nedžadu od polovine 18. veka,s prekidima. Posle Prvog svetskog rata pripojili su Hedžas u komse nalaze najveće svetinje islama - Meka i Medina, da bi početkomtridesetih oformili novu državu, najveću u Arabiji.

1928 - Sovjetska vlada je ispunila nalog Staljina iproterala je iz zemlje Trockog, jednog od prvaka Oktobarskerevolucije. Trocki je ubijen u izbeglištvu u Meksiku 1940.najverovatnije po Staljinovom nalogu.

1943 - Jedinice Donskog fronta Crvene armije počele suu Drugom svetskom ratu uništavanje opkoljene nemačke Šesteoklopne armije kod Staljingrada, pošto je nemačka komanda odbilakapitulaciju.

1946 - U Londonu je počela prva sednica Generalneskupštine Ujedinjenih nacija, čime je Društvo naroda zvaničnoprestalo da postoji.

1951 - Umro je američki pisac Sinkler Luis, dobitnikNobelove nagrade za književnost 1930. Ismevao je zablude isamoobmane američkog društva, pisao je protiv rasne diskriminacije.U realističko-satiričnim romanima je podvrgavao podsmehu lekare,sveštenike, sudije, sitno građanstvo, ali i poslovne ljude,industrijalce. Dela: romani "Dr Erousmit", "En Vikers","Elmer Gantri", "Glavna ulica", "Bebit", "Dodsvort", "Mentrep","Kraljevska krv", "To je ovde nemogućno" (vizija fašizacije SAD).

1957 - Harold Makmilan je postao premijer Velike Britanije,dan posle ostavke Entonija Idna, kompromitovanog britanskomagresijom na Egipat u oktobru 1956.

1969 - Švedska je kao prva zapadna zemlja uspostaviladiplomatske odnose sa Severnim Vijetnamom.

1971 - Umrla je francuska modna kreatorka Gabrijela "Koko"Šanel, jedan od svetskih "modnih diktatora" 20. veka. Šestdecenija suvereno je vladala visokom pariskom modom.

1984 - Umro je princ Laosa Suvana Fuma, predsednik vladete zemlje u više navrata do 1975. kada je dolaskom na vlastkomunista političko ustrojstvo Laosa potpuno izmenjeno.

1991 - Generalni sekretar UN Havijer Peres de Kueljarotputovao je u Bagdad, ali nije uspeo da spreči Zalivski rat ukojem su zapadne zemlje, pod vođstvom SAD, nanele težak poraziračkoj armiji, koja je prethodno okupirala Kuvajt.

1996 - Izrael je pustio iz zatvora stotine Palestinaca,nekoliko dana uoči prvih palestinskih nacionalnih izbora u Gazii na Zapadnoj obali.

1997 - U Sofiji je nekoliko desetina hiljada ljudidemonstriralo protiv vlade Socijalističke partije Bugarske, anajvatreniji demonstranti probili su policijski kordon, upali uzgradu skupštine i demolirali je.

2002 - Bivša predsednica Republike Srpske BiljanaPlavšić dobrovoljno se predala Haškom tribunalu.

2004 - SAD su formalno objavile da je oboreni iračkipredsednik, uhvaćen 13. decembra 2003, neprijateljski ratnizarobljenik.

2007 - Umro je Karlo Ponti, italijanski filmski producent.Na dugoj listi dela koja je producirao nalazi se i remek-deloMikelanđela Antonionija iz 1966. godine "Blow Up" i film DejvidaLina "Doktor Živago" iz 1965. za koji je bio nominovan za Oskara.Sarađivao je i sa čuvenim režiserima kao što su Federiko Felinii Žan Lik Godar. Kao producent Ponti je otkrio Sofiju Loren skojom se docnije i venčao.

2011 - Preminuo je Borivoje Bora Kostić, fudbaler,igrač Crvene zvezde, reprezentativac, jedan od najboljih strelacanašeg fudbala uopšte. U bivšoj Jugoslaviji dve sezone bio jenajbolji strelac lige 1958/59. i 1959/60.

2020 - Preminula je Neda Arnerić, glumica. Studirala jeglumu ali je diplomirala istoriju umetnosti u Beogradu. Na scenise pojavila se 1966, u filmu "San" Purise Djorđevica. Snimila jeviše od stotinu filmova, odigrala četrdesetak teatarskih uloga.Uživala je veliku popularnost u negdašnjoj Jugoslaviji i dobitnikje niza priznanja. Od 1985. do 1999. godine vodila je galeriju"Atrijum" u Beogradu. Bila je poslanik u Skupštini Srbije od2000 do 2004. godine.

#Vremeplov