AKTUELNO

Prvi srpski dvor nije bila nikakva raskošna palata, već obična drvena brvnara u selu Gornja Crnuća kod Gornjeg Milanovca iz koje je knez Miloš Obrenović poveo srpski narod u borbu protiv Turaka.

Iako je bila samo privremena prestonica kuća je od velikog značaja za srpsku istoriju, a ovaj svojevrsni spomenik danas se nalazi u vlasništvu porodice Marinković. Dobrivoje koji je tu rođen i odrastao još kao dečak slušao je priče o skrivenom blagu Obrenovića koje se nalazi u starom bunaru.

„Ovu kuću knez je poklonio mom pradedi Mihailu, a priče o blagu slušam od malih nogu. Moji su čuli da se u bunaru nalazio ukopan ogroman ćup pun zlatnika. Povučeni takvim pričama otišli su kod jedne žene za koju se u našem selu verovalo da je vidovita i pitali za mišljenje. Ona je potvrdila priču da blago postoji, ali da će ga pronaći neko ko bude naišao dok ga oni budu tražili“, rekao je Dobrivoje za RINU.

Foto: RINA

Prema priči koja se u porodici Marinković prenosi sa kolena na koleno, Dobrivojev otac i ujak pre nekoliko decenija ušli su u bunar i počeli potragu za skrivenim blagom.

„Otac mi je pričao da je ugledao veliki ćup, ali da je baš u tom momentu naišao jedan rođak i oni setivši se reči vidovite žene izašli su iz bunara kako blago ne bi završilo u njegovim rukama. Kad su se vratili zemlja se obrušila i više nikad nisu mogli opet da pronađu taj ćup. Ja sam kasnije taj bunar sredio i priveo nameni, pa se više niko nije spuštao u njega“, otkriva ovaj meštanin Gornje Crnuće.

Foto: RINA

Iako ćup pun zlata za koji se verovalo da se nalazi u bunaru nikad nije pronađen, Dobrivoje kaže da su se vrlo često na imanju, prilikom obavljanja svakodnevnih poljoprivrednih poslova mogli uočiti neobični zlatnici, tanki kao papir, ali i mnogo krupnije vrednije stvari.

„Dok smo okopavali baštu, nađen je veliki servis za koji se pretpstavlja da je kneginje Ljubice, međutim otac kako ga nije na vreme primetio udario je lopatom i pola je sasvim slučajno razbio. Mnogi su kasnije mislili da smo se mi od pronađenog Miloševog blaga obogatili, ali istina je da osim tih sitnih zlatnika ništa više nismo pronašli i sve što imamo zaradili smo sa naših deset prstiju“, rekao je ovaj domaćin.

Foto: RINA

Porodica Marinković je pored Miloševe kuće, sagradila i svoju novu u kojoj živi Dobrivoje sa suprugom Andrijanom. Imanje u Gornjoj Crnući ove godine posetilo je na stotine ljudi željni da vide čuveni privremni srpski dvor i upoznaju se sa srpskom istorijom, a kustosi su upravo ovi bračni drugovi.

#Blago Obrenovića

#bunar