AKTUELNO

Kina je anektirala Tibet 1950. godine, uklonila vladu i sprovela komunističku vladavinu nad tibetanskim stanovništvom. Brutalnost komunističke vladavine naterala je Dalaj Lamau, duhovnog poglavara Tibeta, i 80.000 Tibetanaca da pobegnu. Sklonište su potražili u severnoj Indiji, gde su i bili od tada.

Međutim, činilo se da je u ovom izgnanstvu umešana CIA. Ova teorija zavere kaže da je CIA za borbu protiv pretnji komunističke vlade Kine uspela da Dalaj Lama postane njihov dvostruki agent.

CIA se aktivno borila protiv komunističkih pretnji i radila je na stvaranju državnih udara u borbi protiv te pretnje. CIA je 1954. godine napravila puč protiv predsednika Gvatemale Jacobo Arbenza. CIA je Gvatemalu doživljavala kao komunističku pretnju i obučila 500 pobunjenika za ustanak za svrgavanje gvatemalske vlade. Među ostalim sumnjivim zemljama bili su Brazil, Iran, Čile, Južna Koreja, Kongo i Dominikanska Republika.

Iako su se ove zemlje našle na listi, Kina je i dalje bila najveća pretnja. Džon Prados, vojni istoričar, tvrdio je da je CIA tajno radila u Kini i da je Dalaj Lama bio dvostruki agent. Takođe je rekao da je Dalaj Lama podržao CIA da postigne svoj cilj svetske dominacije.

Prados nije jedini koji je tvrdio da je CIA pomagala Dalaj Lami u sigurnom izlasku iz Kine. Autori poput Keneta Кonboiјa i Džejmsa Morisona sumnjaju u njegovu umešanost, jer su agenti CIA-e koji su pomagali u njegovom bekstvu imali uređaje za radio komunikaciju koje kineske snage nisu otkrile.

Teoretičari zavere su 1998. godine dobili dokaz. Nekoliko deklasifikovanih dokumenata ušlo je u oči javnosti, koja je tvrdila da je Centralna obaveštajna agencija godišnje prebacivala oko 17 miliona dolara na administrativni račun Dalaj Lame. Ove transakcije su obavljene 1960-ih, tokom hladnog rata.

Iako je istraživački novinar Jim Mann izvestio da su ove transakcije pokušaj CIA-e da potkopa pretnju komunističke Kine, međutim, nije se moglo poreći da su ta sredstva dolazila sa vezanim koncem. Sredstva su trebala biti korišćena prema CIA direktivi.

U memorandumu CIA-e (deklasifikovanom) iz 1968. godine istaknuto je da će bilo koju političku akciju, obaveštajne operacije i propagandu usmeriti i podržati CIA. Snažno se sumnja da je 1958. godine, da bi pokazali podršku tibetanskom otporu, mnoge Tibetance posebno obučila Obaveštajna agencija.

Teoretičari procenjuju da su Tibetanci, čiji se broj kretao od 170 do 240, bili obučeni za gerilsku taktiku, veštine radio upravljanja, kodiranje podataka, sabotažu i izviđačke operacije. Ako je ustanak počeo 1958. godine, masovni egzodus počeo je tek sledeće godine, što pokreće pitanja o vremenskom okviru koji stoji iza ove teorije.

Iako je vremenska linija klimava, misterija ostaje oko trošenja novca koji finansira CIA. Glasnogovornici Dalaj Lame tvrde da je sav novac koji je imao utrošen za izgradnju i održavanje centara za lobiranje u gradovima poput Njujorka i Ženeve. Međutim, ne postoje istorijski zapisi o bilo kojim centrima za lobiranje u tim gradovima tokom tog vremenskog perioda.

Izgleda da je novac netragom nestao. Ali ruski istoričar Dmitrij Verhoturov izgleda da veruje suprotno. On pretpostavlja da je sav novac potrošen na obuku tibetanskih regruta u špijunskoj taktici. Ove tehnike su zahtevali dvostruki agenti koji su trebali da se infiltriraju u kineski nuklearni program.

Iako nema konkretnih dokaza da je Dalaj Lama dvostruki agent CIA-e, ne može se poreći da je CIA aktivno pomagala Dalaj-lami i drugim Tibetancima da prevaziđu komunističku pretnju koja je bila kineska vlada.

#CIA

#Dalaj Lama