AKTUELNO

Jedna od najdužih zgrada sveta nalazi se upravo u Novom Beogradu, a jedni od njenih poularnih nazivi su Lamela, Cik-cak zgrada ili Meandra.

Zgrada je dužine od oko 1.000 metara sa čak 62 ulaza u kojoj stanuje oko 3.500 ljudi.

Objekat se nalazi u novobeogradskom bloku 21, a obuhvata čak četiri ulice – Mihajla Pupina, Zorana Đinđića, Milentija Popovića i Antifašističke borbe.

Foto: Google Maps

Ono što je nesvakidašnje za neku zgradu, jeste da ovaj novobeogradski džin ima 6.380 vrata i ukupno 5.152 prozora.

Inače, zgrada je sagrađena šezdesetih godina prošlog veka, a radila ju je čuvena petroka građevinaca, MIhailo Čanak zajedno sa Leonidom Lenarčićem, Mišom Matićem, Ivanom Petrovićem i Ivanom Simoviće.

Foto: Google Maps

Zanimjivo je da su na početku su u ovoj zgradi živela samo vojna lica, zatim njihovi naslednici, a onda i novi vlasnici.


Na prvi pogled, može se pomisliti da ove zgrade i nisu nešto posebno. Međutim, prava veličanstvenost i veličina Meandre može se sagledati tek iz ptičje perspektive.

Foto: Google Maps

Meandra se inače vodi na četiri adrese, i za one koji se prvi put nađu u ovom kraju, pronalaženje tačne adrese je prava avantura.

Zanimljivo je da zgrada godinama unazad funkcioniše kao grad u malom i ispresecana je parkovima, školama, vrtićima, lokalima, igralištima.

#Beograd

#Meandra

#Novi Beograd