AKTUELNO

Na današnji dan rođen je rođen je kompozitor i dirigent Stanislav Binički, autor prve izvedene srpske opere "Na uranku" (na tekst B. Nušića) i "Marša na Drinu".

916 - Umro je prosvetitelj Kliment Ohridski, najpoznatiji učenik braće Ćirila i Metodija i njihov saradnik u širenju slovenske pismenosti i književnosti.

1830 - U Francuskoj je izbila trodnevna "Julska revolucija" izazvana odlukom kralja Šarla Desetog Burbonskog (Charles Bourbon) da ukine slobodu štampe, raspusti tek izabranu Skupštinu i promeni izborni zakon. Kralj je abdicirao i emigrirao u Škotsku.

1835 - Rodjen je Djozue Karduči (Giosue Carducci), najveći italijanski pesnik u prvim decenijama posle ujedinjenja Italije, profesor italijanske književnosti Univerziteta u Bolonji. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1906. ("Jambi i epode", "Nove rime", "Varvarske ode").

1872 - Rodjen je kompozitor i dirigent Stanislav Binički, autor prve izvedene srpske opere "Na uranku" (na tekst B. Nušića) i "Marša na Drinu". Osnovao je Beogradski vojni orkestar (1899), a sa Stevanom Mokranjcem Srpsku muzičku školu, koja je kasnije dobila ime "Mokranjac".

1905 - U Ljubotinju, u Crnoj Gori, rodjen je Petar Lubarda, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih slikara 20. veka. Izlagao je na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je mnogobrojnih nagrada. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

1967 - Umro je pisac Veljko Petrović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Matice srpske u Novom Sadu, Srpske književne zadruge u Beogradu i upravnik beogradskog Narodnog muzeja ("Rodoljubive pesme", zbirke pripovedaka "Bunja i drugi u Ravangradu", "Pomerene savesti", "Prepelica u ruci").

1984 - Umro je britanski filmski i pozorišni glumac Džejms Mejsn (James Mason) koji je u dugačkoj filmskoj karijeri snimio više od 80 filmova ("Požar nad Engleskom", Čovek u sivom", "Pustinjski lisac", "Julije Cezar").

1989 - Krister Peterson (Christer Pettersson) proglašen je krivim i osudjen na doživotni ztavor zbog ubistva švedskog premijera Ulofa Palmea 1986. On je kasnije oslobodjen, a ubistvo je ostalo nerazjašnjeno.

2008 - Umro je lord Dejvid Rasel Džonston (76), škotski političar, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo. Pregovarao je s Radovanom Karadžićem, liderom bosanskih Srba, 1993. o Vens-Ovenovom planu za BiH.

2015 - Umro je A.P.Dž. Kalam, predsednik Indije od 2002. do 2007. Bavio se naukom, imao važnu ulogu u nuklearnom programu, a upamćen je kao "otac vojnog raketnog programa" Indije".

#Vremeplov