AKTUELNO

Na današnji dan rođen je švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung (Carl), osnivač "analitičke" ili "kompleksne" psihologije, u kojoj se razlikuju dva sloja podsvesnog - individualno i kolektivno ("Psihološki tipovi", "Psihologija i religija", "Simbolika duha", "Studija o arhetipovima").

1847 - Liberija, država oslobodjenih američkih robova koji su se doselili u Afriku, postala je prva nezavisna republika na tom kontinentu.

1875 - Rodjen je švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung (Carl), osnivač "analitičke" ili "kompleksne" psihologije, u kojoj se razlikuju dva sloja podsvesnog - individualno i kolektivno ("Psihološki tipovi", "Psihologija i religija", "Simbolika duha", "Studija o arhetipovima").

1908 - Rodjen je čileanski državnik Salvador Aljende Gosens (Allende Goshens), osnivač Socijalističke partije i prvi marksista predsednik Čilea (1970). Ubijen je u udaru vojne hunte pod vođstvom generala Augusta Pinočea 11. septembra 1973.

1928 - Rodjen je američki filmski režiser Stenli Kjubrik (Stanley Kubrick) koji se proslavio filmovima različitih žanrova - "2001 - Odiseja u svemiru", "Paklena pomorandža", "Dr Strejndžlav" i "Lolita".

1952 - Umrla je Eva Peron (33), popularna supruga predsednika Argentine, Huana Perona (Juan).

1963 - U zemljotresu u glavnom gradu Makedonije, Skoplju, poginulo je više od hiljadu ljudi, a grad je razrušen.

2001 - Medjunarodni sud za ratne zločine u Hagu otpečatio je optužnicu protiv generala Hrvatske vojske u penziji Ante Gotovine, izdatu zbog zločina nad Srbima za vreme i posle operacije "Oluja" 1995. u Krajini, u Hrvatskoj. Gotovina je uhapšen krajem 2005. u Španiji i izručen Tribunalu, gde je 2011. osudjen na 24 godine zatvora, ali je odlukom Apelacionog veća oslobodjen krivice i pušten na slobodu.

2008 - Makedonski parlament izglasao je novu vladu premijera Nikole Gruevskog čija je partija VMRO-DPMNE pobedila na izborima 1. juna i obrazovala koaliciju s albanskom Demokratskom unijom za integraciju (DUI). Opozicione partije, koalicija levog centra "Sunce" i Demokratska partija Albanca (DPA) bojkotovale su zasedanje parlamenta.

2016 - Avion na solarni pogon Solar impuls 2 sleteo je u Abu Dabi i tako uspešno završio put oko sveta. Let oko sveta na najviše 8.500 metara visine trajao je više od 16 meseci, sa prosečnom brzinom od 80 kilometara na čas zahvaljujući baterijama koje skladište sunčevu energiju uz pomoć 17.000 fotovoltnih ćelija na krilima.

2018 - Preminuo je Adem Demaći, političar koji je u bivšoj Jugoslaviji 28 godina proveo u zatvoru zbog svojih političkih pogleda i zalaganja za nezavisno Kosovo. Osnivač je Parlamentarne stranke, a za vreme rata na Kosovu bio je politički lider Oslobodilačke vojske Kosova.

#Vremeplov