AKTUELNO

Neverovatno!

Deset kilometara severno od Tofina, Britanske Kolumbije, uz zapadnu obalu ostrva Vankuver, Ketrin King i Vejn Adams žive na plutajućem ostrvu nazvanom “Uvala slobode”. Njihov dom je udaljen 25 minuta vožnje brodom od najbližeg grada.

“Jedina opcija da se ovde dođe je vodom. Nema prilaznih puteva. Voda je naš auto-put”, kaže Adams.

Posle boravka u prijateljevoj kabini u Sajpres Beju, velika oluja je bacila stabla drveća na imanje i zatrpala ga. King i Adams sakupili su drvo i koristili ga za izgradnju onoga što će postati njihov budući dom.

“Pretpostavljam da nam je dat znak odozgo da je to vreme za novi početak”, priča Adams

Kako su nastavili sa daljim radom na svom domu, Ketrin i Vejn koristili su samo reciklirane i oštećene materijale.

Pre Uvale slobode, par je živeo u stanu u Tofinu, a svoje preseljenje u prirodu nazivaju “procesom usporavanja”.

“Imali smo svakakve stvari poput prerađivača hrane i predmeta za koje je bilo potrebno puno električne energije. Dali smo ih ljudima i uklonili puno stvari”, seća se King.

Danas je njihov dan prilično drugačiji od onoga kakav je bio u Tofinu. Oni sada ne mogu samo da naruče picu ili odu do prodavaonice u uglu, već moraju da obave posao da bi dobili ono što žele.

Cela građevina je veličine dva gradska zemljišta i teška oko 450.000 kilograma, i slobodno pluta okeanom. Iako postoje linije koje spajaju ostrvo s obalom, ono nije usidreno na okeanskom dnu, prenosi 24sata.hr.

Ostrvo sadrži sve bizarno i neobično, a i više od toga: plesni podijum, umetničku galeriju, fabriku sveća, četiri staklenika, šest solarnih panela i pristup malom vodopadu koji pruža tekuću vodu.

Par je čak smislio sopstveni sistem upravljanja otpadom.

#Ostrvo