AKTUELNO

Na današnji dan po povratku u Srbiju, ubijen je legendarni vodja Prvog srpskog ustanka Đordje Petrović (Karađordje).

1261 - Mihailo VIII Paleolog povratio je Konstantinopolj (Carigrad) i ponovo ga proglasio prestonicom Vizantije. Grad su 1204. osvojili krstaši, spalili ga i opljačkali, i zajedno s Mlečanima proglasili ga prestonicom Latinskog carstva, a prestonica Vizantije premeštena je u Nikeju (Nikejsko carstvo).

1817 - Po povratku u Srbiju, ubijen je legendarni vodja Prvog srpskog ustanka Djordje Petrović (Karadjordje). On je, posle sloma ustanka 1813. godine, izbegao u Austriju, a zatim u Rusiju.

1848 - Rodjen je britanski državnik Artur Džejms Balfur (Arthur James Balfour), premijer (1902-06) i ministar inostranih poslova (1916-19). Predložio je 1917. stvaranje nacionalne države Jevreja u Palestini (Balfurova deklaracija).

1898 - Vojska SAD je u špansko-američkom ratu okupirala Portoriko, koji je Pariskim mirovnim ugovorom iste godine ustupljen SAD. Istog dana 1953. dobio je status pridružene države SAD.

1943 - Italijanski diktator Benito Musolini (Mussolini) primoran je, nakon sednice Velikog fašističkog veća, da podnese ostavku. Kralj Viktor Emanuele (Vittorio) imenovao je za premijera maršala Pjetra Badolja (Pietro Badoglio). Musolini je uhapšen i interniran, a 1945. je streljan.

1957 - Tunis je postao republika, a za predsednika je izabran Habib Burgiba (Bourguiba).

1982 - Vodja Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaser Arafat (Yasser) potpisao je u Bejrutu deklaraciju kojom je prihvatio rezolucije UN o postojanju države Izrael.

1995 - Medjunarodni sud za ratne zločine na prostoru biše Jugoslavije u Hagu podigao je optužnice protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Milana Martića i još 21 osobe, uglavnom komandanata i stražara zatvoreničkih logora u Bosni. Lider bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić optuženi su za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

2011 - Na akciju zauzimanja administrativnih punktova Jarinje i Brnjak koju je na severu Kosova izvela specijalna jedinica Kosovske policije Rosu, reagovali su lokalni Srbi blokadama najvažnijih putnih pravaca, što je dovelo do jedne od najvećih kriza na Kosovu u prethodnih 13 godina. Jedna osoba izgubila je život, a ranjeno je i povredjeno više ljudi.

2018 - U nizu napada u južnoj sirijskoj provinciji Sueida ubijeno je 220 ljudi, a ; odgovornost za te napade preuzela Islamska država.

#Vremeplov