AKTUELNO

Stručnjaci za klimatske promene smatraju da je glečer Tvejts na Zapadnom Antarktiku jedan od najranjivijih, ali i najbitnijih glečera na svetu kada je reč o nivou mora u budućnosti.

Eksperti upozoravaju da zbog promena klime i globalnog zagrevanja postoji mogučnost da bi samo njegovo otapanje diglo nivo mora za pola metra. Međutim, topljenje Tvejtsa bi uticalo i na oslobađanje drugih ledenih masa na Zapadnom Antarktiku može da dovede do porasta nivoa mora za dva do tri metra.

Ukoliko bi se to ostvarilo, posledice bi bile katastrofalne. Zato su stručnjaci Tvejts nazvali “Glečerom smaka sveta”.

Naučnici su početkom godine prvi put istraživali prisustvo toplih voda na bitnim tačkama glečera, što bi trebalo da objasni razlog njegovog otapanja. Tvejts je površine od oko 119.090 kilometara kvadratnih, što je otprilike veličine Ujedinjenog kraljevstva. Led koji se topi sa Tvejtsa i uliva u Amundsenovo more čini četiri odsto globalnog povećanja nivoa mora, ali naučnici upozoravaju da će dalje povećanje temperature na svetu da poremeti balans.

"Jedno od većih pitanja je za koliko brzo će Tvejts postati nestabilan. Deluje mi da smo na ivici. To je ključ za druge glečere na Zapadnom Antarktiku. Ako ga sklonite, i ostale ledene mase će takođe početi da se tope", rekao je direktor programa koji se bavi antarktičkim glečerima Pol Katler.

Rob Larter, glavni istraživač za projekat Tvejts glečera pri britanskoj antarktičkoj ekspediciji dodao je da je to mesto “najranjivije na Antarktiku”.

Antarktik sadrži 90 odsto ukupnog leda na planeti, a za razliku od Arktika, veći deo te ledene mase se nalazi na kopnu. Prosečna debljina leda je oko 2,5 kilometara, ali na nekim mestima je oko 4,8 kilometara.

#glečer

#nivo mora

#topljenje