AKTUELNO

Na danšnji dan za prvog predsednika Rusije izabran je Boris Jeljcin.

1176 - Vojska udruženih italijanskih gradovaLombardijske lige nanela je u bici kod Lenjana odlučujućiporaz trupama nemačkog cara Fridriha I Barbarose, koji seposle poraza pokajnički izmirio s papom i preuzeo vođstvoTrećeg krstaškog rata.

1453 - Posle duge opsade Turci su osvojiliKonstantinopolj (Carigrad), što je bio konačni kraj Vizantije.U krvavoj trodnevnoj orgiji Turci su potom pobili sve branioce,uključujući poslednjeg vizantijskog vladara Konstantina XIPaleologa, sina cara Manojla II i carice Jelene, čiji jeotac bio srpski velmoža Konstantin Dragaš.

1500 - Portugalski moreplovac Bartolomeo Dijas utopiose u blizini Rta Dobre Nade na krajnjem jugu Afrike, koji jeon i otkrio 1486. prozvavši ga rt Oluja, pošto je njegovaekspedicija na tom mestu tada doživela veliko nevreme. Istevode bile su, za njega, kobne četiri godine docnije, poštoje ekspediciju od 13 brodova, koju je predvodio s PedromAlverešom Kabralom, na putu ka Indiji, tada zadesilo olujnonevreme. Preostali brodovi su se tada zaputili ka zapadu iKabral je otkrio Brazil, proglasivši ga posedom Portugalskekrune.

1630 - Rođen je engleski kralj Čarls II Stjuart,sin Čarlsa I pogubljenog u građanskom ratu 1649.Postao je vladar 1660. nakon ukidanja republike uspostavljene1653. strahovladom Olivera Kromvela. Stupajući na prestoobavezao se na poštovanje prava Parlamenta kao i ličnihsloboda građana. Stranka vigovaca (liberali) i Parlamentsu ga je 1679. primorali da potpiše "Habeas Corpus Act" kojimsu ozakonjene izvesne građanske slobode, a građanizaštićeni od nezakonitog hapšenja i utamničenja.

1807 - Turskog sultana Selima III, koji je napresto došao 1789, slabog vladara kome nije uspevaloda izađe na kraj sa samovoljom janičara u Beogradskom iVidinskom pašaluku, oborio je Mustafa IV.

1875 - Rođen je srpski pisac Svetozar Ćorovic,jedan od intelektualnih prvaka bosanskohercegovačkih Srbau vreme austrougarske okupacije. S Aleksom Šantićem iJovanom Dučićem pokrenuo je u Mostaru 1896. list "Zora".Tokom Prvog svetskog rata interniran je u teškim uslovimaod čega neizlečivo oboleo. U pripovetkama, dramama iromanima opisivao je život u rodnoj Hercegovini,neposrednim stilom, živopisno i s lakoćom. Dela: romani"Stojan Mutikaša", "Ženidba Pere Karantana", "MajčinaSultanija", zbirke pripovedaka "U časovima odmora", "Mojipoznanici", "Brđani", drame "Zulumćar", "On", "Adam-beg","Ajša".

1879 - Rođen je srpski pisac Kosta Abrašević.Politički angažovan pesnik. Njegovi umetnički nedorađenistihovi, što valja pripisati činjenici da je stvarao izuzetnomlad, umro je u 19. godini, prožeti su empatijom premasocijalno obespravljenima. Pesme: "Zviždi vetre", "Svet jenama otadžbina", "Bratstvo", "Crvena".

1894 - Rođen je američki filmski režiser austrijskogporekla Džozef fon Šternberg, vizuelni perfekcionista, majstorosvetljenja i kontrasta. Pođednako je upečatljiv u epskimscenama i u krupnim planovima izrazite plastičnosti isenzibiliteta, što je umnogome rezultat sjajne saradnje sglumicom Marlen Ditrih. Filmovi: "Podžemlje", "Plavi anđeo","Maroko", "Jedna američka tragedija", "Šangaj ekspres", "Plavavenera", "Crvena kraljica", "Djavo je žena", "Šangajskopodžemlje", "Makao".

1910 - Umro je ruski kompozitor, pijanista i dirigentMilij Aleksijevič Balakirjev, pokretač i idejni vođakompozitorske grupe, po njemu nazvane Balakirjevljev kružookili "Velika petorica". Grupu su sačinjavali još Cezar Kjuj,Modest Musorgski, Nikolaj Rimski-Korsakov i Aleksandar Borodin.Nadovezujući se na ruskog kompozitora Mihaila Glinku, izgradioje mužički stil na elementima folklora, prvenstvno ruskog iorijentalnog. Dela: simfonijske poeme "Rusija", "Tamara", muzikaza "Kralja Lira", klavirske kompozicije, uključujući fantaziju"Islamej".

1914 - U sudaru putničkog broda "Carica Irske" inorveškog teretnjaka "Storstat" na reci Sent Lorens u Kanadipoginulo je najmanje 1.012 osoba.

1917 - Srpski pisac Vladislav Petković Dis, jedan odnajtalentovanijih pesnika srpske književnosti, utopio se uJonskom moru kod Krfa pošto je brod na kojem se nalaziotorpedovala nemačka podmornica. Posle završene gimnazije bioje učitelj u selu Prliti, potom carinski činovnik u Beogradu.S piscem Simom Pandurovićem, jednim od osnivača srpske moderne,uređivao je časopis "Književna nedelja". U Prvom svetskom ratupovukao se sa srpskom vojskom preko Albanije, posle čega odlaziu Francusku. Njegova lirika je samosvojna, veoma senzibilna,muzikalna u ritmu i emocijama, okrenuta unutrašnjem životu,maštanju i halucinacijama, pesimistična. Njegova pesma"Možda spava" spada u najizrazitija lirska ostvarenjasimbolizma u srpskoj poeziji. Dela: zbirke pesama "Utopljeneduše", "Mi čekamo cara".

1917 - Rođen je američki državnik Džon FicdžeraldKenedi, koji je 1960. u 43. godini života postao najmlađi šefdržave u istoriji SAD. U Drugom svetskom ratu služio je umornarici, a potom kratko bio novinar. U Kongres je izabran 1947,a 1952. postaje senator. Za predsednika SAD izabran je kao kandidatDemokratske stranke. Ubijen je u Dalasu 22. novembra 1963. Kaoatentator zvanično je označen Li Osvald koji je pod sumnjivimokolnostima i sam ubijen dva dana potom u policijskoj stanici uDalasu. Njegova smrt i danas je predmet različitih tumačenja.

1919 - U jeku građanskog rata u Rusiji, Britanija,Francuska, SAD i Italija priznale su vladu carskog generalaAleksandra Kolčaka, predvodnika "belogardejaca", koji su upočetku, uz podršku zapadnih sila, imali znatne uspeheprotiv slabije naoružane Crvene armije. Njegove jedinice surazbijene u januaru 1920, a on je uhapšen na železničkojstanici u Irkutsku i ubrzo streljan.

1923 - Rođen je srpski pozorišni, filmski i TVglumac Milutin Mića Tatić. Posebno je upamćen kao junakTV serije za decu "Na slovo, na slovo", kao i po glasupozajmljenom Peri detliću, Popaju, patku Dači. Najmlađeslušaoce Radio Beograda godinama je budio emisijom "Dobrojutro, deco".

1942 - Umro je američki filmski i pozorišni glumacDžon Barimor, poznat po ulogama ljubavnika u doba nemog filma.Filmovi: "Romeo i Julija", "Dr Džekil i mister Hajd","Raspućin i carica", "Marija Antoaneta".

1953 - Novozelanđanin Edmund Hilari i NepalacNamgjal Vangdi, poznat kao Tenzing Norgaj, postali su prviljudi koji su osvojili "krov sveta" Mont Everest, 8.848metara visok vrh planinskog masiva Himalaji.

1966 - Budistička kaluđerica spalila se uvijetnamskom gradu Hue u znak protesta protiv proameričkemarionetske vojne vlade Južnog Vijetnama.

1978 - Šef kineske diplomatije Huang Hua označioje u Ujedinjenim nacijama Sovjetski Savez kao najopasnijiizvor izbijanja novog svetskog rata.

1979 - Umrla je američka filmska glumica kanadskogporekla Meri Pikford, zvezda nemog filma. S Čarlijem Čaplinom,Daglasom Ferbanksom i Dejvidom Grifitom osnovala je 1919.filmsku kompaniju "Junajted Artist Korporejšn". Filmovi:"Dobri mali đavo", "Devojka od juče", "Jedna mala bogatadevojka", "Polijana", "Mali lord Fontelroj", "Gaučo", "Koketa".

1985 - Na stadionu "Hejsel" u Briselu u neredima predfinalni meč evropskog Kupa šampiona između italijanskog prvaka"Juventusa" i engleskog "Liverpula" pogunulo je 39 i povređenoviše od 400 ljudi, uglavnom italijanskih navijača.

1989 - Japanski sud odlučio je da lekari u Japanu nisudužni da pacijentima obolelim od raka saopšte istinu.

1990 - Za prvog predsednika Rusije izabran je Boris Jeljcin.

1994 - U izbeglištvu u Čileu umro je bivšiistočnonemački lider Erih Honeker, od 1976. do 1989. predsednikNemačke Demokratske Republike, kad je oboren s vlasti na talasumasovnih antirežimskih protesta. Kao član Komunističke partijeNemačke, uhapšen je od strane nacista 1935. i u koncentracionimlogorima bio je do 1945. U Politbiro vladajuće Jedinstvenesocijalističke partije Nemačke (komunisti) izabran je 1958,prvi sekretar postao je 1971. a generalni sekretar 1976.Izgradio je 1961. Berlinski zid, simbol "hladnog rata".

1997 - Loran Kabila preuzeo je dužnost predsednikaDemokratske Republike Kongo (bivši Zair), 12 dana pošto sunjegove snage porazile u sedmomesečnom građanskom ratu armijulojalnu diktatoru Mobutuu Sese Seku.

1999 - Američki "Diskaveri" postao je prvi "spejsšatl" koji je pristao na Međunarodnu kosmičku stanicu.

2002 - Odlazeći predsednik Malija Alfa Omar Konarepomilovao je bivšeg diktatora te afričke zemlje Musu Traoreai njegovu suprugu Marijam, uhapšene posle Traoreovog zbacivanjas vlasti 1991.

2005 - Francuski glasači odbacili su na referendumuPredlog Ustava Evropske unije.

 2014 - Rusija, Kazahstan i Belorusija oformili su Evroazijskuuniju. Sporazumom o formiranju Evroazijske unije, potpisanim u Astaniu Kazahstanu, garantovan je slobodan tranzit roba, usluga, kapitalai radne snage, kao i međusobna koordinacija s namerom da se dodatnoprodube bliski odnosi tih zemalja.

 2015 - Sjedinjene Američke Države uklonile su Kubu sa "crneliste" na kojoj se nalaze zemlje osumnjičene za sponzorisanjeterorizma. 

2017 - Preminuo je Konstantin Micotakis, bivši predsednikvlade Grčke. Micotakis, umereni konzervativac, bio je poslanik uraznim sazivima grčke skupštine, od 1946, a predsednik vlade od1990. do 1993. Još od polovine šezdesetih u više navrata nalaziose na funkciji ministra. Tokom Drugog svetskog rata bio je aktivnipripadnik pokreta otpora na rodnom Kritu, a 1967. vojna hunta ga jeuhapsila, ali je uspeo da pobegne. U Grčku se iz Francuske vrationakon obaranja vojne uprave 1974. godine.

#Vremeplov

'