AKTUELNO

"Ovde ne praktikujemo crnu magiju ", kaže Zanzan Zinho dok podiže džinovski štap ukrašen lobanjama koza.

Hram sveštenika Vodun (vudu) nalazi se u dvorištu Ouide, duhovnog doma religije, u južnom Beninu. Svuda okolo su fetiši: sušene zmije, blizanci izrađeni od drveta i lutka za devojčice u čija usta sveštenik ubacuje cigaretu.

„Da bi joj pomogao da diše“, objašnjava g. Zinho. Pre nego što dopisnik Ekonomistaima priliku da proba, njemu se daje drvo mesečine od kalabaša, dovoljno da zaboravite sva pitanja"

Otprilike 12 odsto Beninežana su pristalice Voduna. Mnogo više, i muslimani i hrišćani, uključuju u svoju praksu elemente animističke, politeističke religije. Potisnut pod francuskom vlašću, a zatim za vreme marksističke diktature Mathieu Kerekou-a, Vodun je oživeo posle prelaska na demokratiju 1990-ih.

1996. godine je priznat kao zvanična religija. Danas turisti iz svih krajeva posećuju Ouidah u januaru na godišnjem festivalu. Patris Talon, tajkun koji je postao u predsednika, prihvatio je Voduna kako bi se predstavio boljim čovekom.

Vudu može dati slike krvi i gorčine. Žrtve su osnovni deo ceremonija, kao način umilostivljenja božabstava. Ali, i religija ima prozaičan aspekt. Za Benižane iz Ouide, učestvovanje u ceremoniji da se iskoristi Fa („duh verovanja“) je poput katoličkog dolaska u crkvu da čuju propoved sveštenika.

Posetiocima za 10 dolara dozvoljeno je da prisustvuju Fa ceremoniji gospodina Zinhža. Nakon isplate sveštenik hvata ogrlicu školjki kopriva, manipulirajući njima u obrasce kako bi utvrdio koje je božanstvo trenutno najrelevantnije.

Iznenađujuće je da on ubacuje grančice između nožnih prstiju dopisnika, kadi i nudi više mesečine (umesto krvnih žrtvovanja). Nakon 15 minuta, sveštenik je prozvao odgovarajuće duhove. Oni, putem sve više neiskrenog vratara, obaveštavaju dopisnika da, kako bi duže živeo, treba da jede manje papaje i češće zove svog oca.

Uprkos svemu tome, Ouidah nije pošteđen efekata covid-19. Stanovnicima se kaže da ostanu u zatvorenom prostoru što je više moguće. Okupljanja su ograničena. Turizam je opao. Ali vračari su zauzetiji nego ikad, jer meštani traže pomoć u pandemiji. „Postoji veća svest o ljudskoj krhkosti“, kaže Džefri Aidjinou, vodič. Objašnjava da je vodunski vetar u ovom trenutku posebno popularan. "Samo on može razgovarati sa nevidljivim neprijateljem u vazduhu."

#benini

#koronavirus

#vudu magija

<
'