AKTUELNO

Na današnji dan jugoslovenski i srpski pisac Branko Ćopić, jedan od najplodnijih i najpopularnijih pisaca posle Drugog svetskog rata je izvršio samoubistvo.

1881 - Rumunija je postala kraljevina, a kraljem je proglašen Karol I iz nemačke dinastije Hoencolern-Sigmaringen.

1892 - Umro je najuticajniji američki pesnik 19. veka Volt Volter Vitmen (Walt Walter Whitman), autor zbirke "Vlati trave".

1914 - Rodjen je američki pisac Tomas Lenijer Vilijams (Thomas Lanier Williams) - Tenesi Vilijams (Tennessee), koji je stekao široku popularnost dramama ("Staklena menažerija", "Tramvaj nazvan želja", "Mačka na usijanom limenom krovu").

1971 - Šeik Mudžibur Rahman (Mujibur) proglasio je Istočni Pakistan nezavisnom državom Bangladeš.

1979 - Predsednik Egipta Anvar el Sadat (Anwar) i premijer Izraela Menahem Begin (Menachem) potpisali su mirovni ugovor u Vašingtonu. To je bio prvi mirovni sporazum jevrejske države i jedne arapske zemlje.

1984 - Jugoslovenski i srpski pisac Branko Ćopić, jedan od najplodnijih i najpopularnijih pisaca posle Drugog svetskog rata je izvršio samoubistvo. Humorista, autor rodoljubive i dečije poezije, Ćopić se smatra nastavljačem tradicije seoske pripovetke srpskog realizma Kočića, Ćorovića i Veselinovića ("Pod Grmečem", "Doživljaji Nikoletine Bursaća", "Gluvi barut", "Osma ofanziva", "Bašta sljezove boje").

1993 - Umro je srpski pozorišni i filmski glumac Taško Načić, majstor komedije i groteske. Proslavio se u matičnom pozorištu "Atelje 212" ulogama u "Kralju Ibiju", "Radovanu III", "Čudu u Šarganu", "Kafanici sudnici, ludnici" i u mnogim filmovima, među kojima je najzapaženija bila uloga u "Davitelju protiv davitelja".

2006 - Na vanrednim parlamentarnim izborima u Ukrajini najviše glasova je osvojila Partija regiona premijera Viktora Janukoviča, na drugom mestu je bila "narandžasta heroina" Julija Timošenko, a Koalicija ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka (Naša Ukrajina - Narodna samoodbrana) na trećem.

2011 - U Londonu je protestovalo 100.000 ljudi, jer je vlada premijera Dejvida Kamerona u nastojanju da smanji budžetski deficit, smanjila javne troškove za 80 milijardi funti. Savet sindikata je ocenio da su to bile najveće demonstracije civilnog društva za više godina.

2015 - Umro je švedski pesnik Tomas Transtremer, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2011. godine, jedan od najznačajnijih skandinavskih pisaca posle Drugog svetskog rata.

2018 - U požaru nastalom u tržnom centru u ruskom gradu Kemerovu poginule su 64 osobe od kojih 41 dete.

2019 - Evropski parlament podržao je direktivu kojom se od 2021. na nivou EU ukida polugodišnje pomeranje sata, a zemljama članicama prepušta odluka da li će se opredeliti za letnje ili zimsko računanje vremena.

#Vremeplov

'