AKTUELNO

Eilen Kramer je prošlog novembra napunila 105 godina a kaže, još nema nameru da stane sa načinom života koji vodi.

Ova vitalna profesionalna plesačica i plesna koreografkinja iz Australije prisetila se doba kada je bila puno mlađa.

- Osećam se isto kao i uvek, kao da su moja unutrašnjost i moj duh ostali isti. Kada imaš 30 godina ne može ni zamisliti da ćeš jednog dana napuniti 105. godina - kaže ona.

Ona kaže da se ne oseća puno drugačije nego tada, i da nikada neće zaboraviti svoj debitantski nastup 1922. godine u dvorištu kuće u Mosmanu.

- I dalje radim i još uvek mi dolaze kreativne ideje - govori Eilen i dodaje da je nekada bila članica Bodenviser Baleta, koji je prvi savremeno plesno društvo u Australiji.

Imala sam osam godina i plesala dok je moj brat svirao. Bio je to veliki trijumf. Nastupanje je za mene bilo najprirodnija stvar. Moja učiteljica, Gertrud Bodenviser rođena u Austriji, pojavila se tokom velikih promena u umetnosti, politici, plesu i muzici - razdoblje ekspresionizma - i imala sam sreću biti član njene grupe - nastavila je Eilen.

''O odlasku u penziju ne razmišljam''

Objasnila je kako je u plesu tehnika izuzetno važna, ali da je jednako bitno i izražavanje.

- Nastaviću da radim sa filmskom producentkinjom i koreografkinjom Su Hejli iz Sidneyja na plesnom filmu pod nazivom ''Dama horizonta'' koji bi trebalo da bude objavljen ove godine, ako sve bude išlo po planu - dodala je Eilen.

Ona je rekla da je tajna dugovječnosti i vitalnosti u kreativnom načinu življenja.

- Mislim da je to pomoglo. Nekad sam pušila, ali nikada nisam bila zavisna o tome. Sada ne pušim i ne pijem, osim čaše vina s vremena na vrieme. Nemam vremena ni interesa za traženje stimulacija ili zadovoljstava tog tipa - rekla je ona, a prenosi autralijski mediji.

#105 godina

#Eilen Kramer

#ples

'