AKTUELNO

'El Čapo Meksican Lager' lansirala je Guzmanova kćerka Alejandrina, koja je u julu 2019. prezentovala vlastitu modnu kolekciju pod nazivom "El Čapo 701"

Iako je na izdržavanju doživotne kazne zatvora, meksički narkobos Joaquin "El Čapo" Guzman odnedavno se može pohvaliti da ima svoje pivo.

Broj u imenu aludira na mesto na popisu najbogatijih ljudi sveta koje je časopis Forbs dodelio njenom ocu.

Međutim, Alejandrina je otišla korak dalje od mode. Kompanija "El Čapo 701" je pre dva dana na modnoj reviji u Guadalajari predstavila kraft pivo pod nazivom "El Čapo".

- Još nije u prodaji, tek reklamiramo kraft pivo El Čapo - rekla je AFP-u portparolka kompanije Adriana Uriarte, dodavši da tvrtka još uvek radi na regulatornim dozvolama za prodaju.

Na boci piva je smeđe-crno-bela etiketa sa slikom brkatog Guzmana.

Sudski proces protiv najpoznatijeg narkobosa na svetu otvorio je javnosti uvid u unutrašnju strukturu Guzmanova kartela Sinaloa, nazvanog po severozapadnoj meksičkoj državi. U njoj je rođen u siromašnome planinskom selu. El Čapo je među stanovnicima Sinaloe o sebi gradio mit prikazujući se kao Robin Hud, a slavi su pridonela i njegova dva spektakularna bega iz meksičkih zatvora.

Američko tužilaštvo optužilo ga je da je tonama kokaina, heroina, marihuane i metamfetamina snabdevao tržišta u Sjedinjenim Državama više od dve decenije. Svoju moć u Meksiku je učvršćivao ubistvima i ratujući sa protivničkim klanovima.

Procene o Guzmanovoj ukupnoj zaradi variraju. Forbes je 2009. procenio da poseduje milijardu dolara, a američko ministarstvo pravosuđa procenilo je da je El Čapo od trgovine drogom zaradio oko 14 milijardi dolara.

#El Čapo

#pivo

'