AKTUELNO

Planeta Merkur danas će proći između Sunca i Zemlje.

Reč je o fenomenu koji se zove "tranzit Merkura" i može se posmatrati tokom vedrog dana. Poslednji vidljivi "tranzit Merkura" dogodio se 2016. godine, a posle današnjeg prelaza, sledeć put ce biti vidljiv 13. novembra 2032, a zatim 7. novembra 2039. godine.

Sam događaj će izgledati kao "prelazak" Merkura u vidu male crne tačke preko diska Sunca sa leve ivice prema desnoj. Do ovog prelaza Merkura dolazi nekih 13 do 14 puta tokom stoleća.

Retrogradni Merkur

Ovaj retrogradni Merkur je u Škorpiji i mnogim osobama daje oštrinu, tajnovitost, sumnjičavost, skeptičnost i mnogo je teško da vas neko ubedi u suprotno mišljenje. Uticaj retrogradnog Merkura je dosta prikazan u vašoj ličnoj natalnoj karti kroz koje polje tranzitira, koje planete pokreće i kakvi su mu aspekti? Ako na vas ne utiče onda možete primetiti kako utiče na ljude oko vas u okruženju.

Ako znamo da se planete krecu oko Sunca po jednoj ravni, onda je za ocekivati da prolasci Merkura i Venere prate odredene cikluse i da se ciklicno dešavaju. Medutim, do toga ne dolazi jer se putanja njihovog kretanja ne poklapa u potpunosti sa tom ravni, vec je malo nagnuta, ali dovoljno da se to redovno ne ponavlja.

Najbolji i najdetaljniji pogled bez smetnji biće moguć sa letilice u orbiti koje se bude našla između Zemlje i Merkura.

Tranzit se sa Zemlje može posmatrati samo posebnim teleskopima sa filterima za Sunce i preporučljivo je da se ne posmatra običnim teleskopima ili dvogledom bez adekvatne folije ili filtera, pa ni golim okom jer taj čin može oštetiti ili u potpunosti uništiti vid.

#Astrologija

#Astronomija

#Svemir

'