AKTUELNO

BBC je objavio fotografiju na kojoj se vidi dnevna soba porodice Gilbert, a na zidu slika Mona Lize koja visi iznad kamina.

Fotografija je snimljena šezdesetih godina u Londonu. Pitanje je - je li to ne samo slika slavnog da Vinčija, već je li ta slika na zidu zapravo ranija verzija poznatog portreta koji visi u muzeju Louvre u Parizu?

Takozvana "Ranija Mona Liza" u središtu je misterije koja uključuje karipske poreske oaze, trezore švajcarske banke, misteriozni međunarodni konzorcijum i Šerlok Holmesa iz sveta umetnosti.

Takozvana "Ranija Mona Lisa" u središtu je misterije koja uključuje karipske porezne oaze, trezore švajcarske banke, misteriozni međunarodni konzorcijum i Šerlok Holmesa iz sveta umjetnosti.

I, je li to istina? Ko su pravi vlasnici? Može li taj portret u stilu Da Vinčija vrediti stotine miliona dolara? Suđenje u Italiji moglo bi krajem nedelje dati odgovor na sva ta pitanja.,

Druga Mona Lisa?

2012. godine organizacija pod nazivom Mona Liza Foundation otkrila je svetu, u jeku publiciteta, ono za što je tvrdila da je druga slika Mona Lise Leonarda da Vinčija. Budući da je Mona Lisa možda najpoznatija svetska slika, a njen slikar slovi za jednog od najvećih umetnika u istoriji, takvo bi otkriće svet umetnosti okrenulo naglavačke.

Fondacija je iznela niz dokaza kojima je pokušala poduprediti tvrdnju da je slika bila druga, do sad nepoznata verzija portreta. Osim toga, izjavii su kako oni nisu vlasnici portreta te nemaju razloga da lažu. Kažu da je slika u vlasništvu neimenovanog međunarodnog konzorcija. Na pitanje o tome, glavni sekretar testamenta Joël Feldman odgovara: "Fondacija u skladu sa svojim pravilima i politikom, ne komentira vlasnički konzorcij."

Foto: Unsplash.com

Ali, Andrju i Karen Gilbert iz južnog Londona imaju drugačiju priču - kažu da poseduju 25 odsto udela u portretu. Kad su kontaktirali Fondaciju nakon što je ona otkrila portret 2012. godine, rečeno nam je da "ne znaju ništa o nama, oni sami nisu vlasnici i samo su nas pokušali otjerati kao nekoga tko je nezgodan". - Budući da nismo mogli otkriti ko je vlasnik, niko ništa nije rekao, nismo znali kako pokrenuti bilo kakav postupak - kaže Karen.

Slika od 450 milijuna dolara

Neveroatno, ali nešto slično se dogodilo sa slikom koja se zove Salvator Mundi - ili Spasitelj sveta. Prodata je za samo 55 dolara 1958. godine, a na aukciji je kupljena za neverovatnih 450 miliona dolara pre dve godine. Razlika je ipak u tome što je ta slika potvrđena kao "autentični Leonardo" od strane međunarodnog tima stručnjaka. Pitanje je može li ranija Mona Liza sediti isti put.

Bio sam skeptičan, ali zaintrigiran, kaže profesor Jean-Pierre Isbouts iz Kalifornije koji je doletio u Švicarsku kako bi pregledao sliku.

Mona Lisa, ali bez novca

Nije uopšte realno da je ta slika pravi Leonardo, kaže profesor Martin Kemp sa Sveučilišta Oxford.  Smatra da je razlog zbog kojeg je Giorgio Vasari verovao da je Mona Liza nepotpuna to što ju je Leonardo dovršio tek kad je otišao iz Firence. A znanstveni dokazi? Profesor Kemp kaže da su informacije koje nudi Zaklada Mona Lisa samo "permisivne" i, premda ne isključuje da je Leonardo napravio raniju Mona Lizu, nema ni dokaza da je. Dodaje da ispitivanje infracrvenim i drugim tehničkim sredstvima pokazuje da je ona prošla evoluciju, kao što su to radile i sve Leonardove slike.

- Infracrveni pregled Isleworth Madonne (naziv ranije Mona Lise) upravo je zamorno točan i jasno je da je to ona vrsta crteža koja je napravljen kad nešto kopirate, a ne generirate - ističe Kemp.

Profesor Isbouts, međutim, dijelom je kritičan prema analizi profesora Kempa jer "Martin nikada nije vidio to djelo". Vještaci se ne mogu složiti oko dokaza, ali je li sav materijal predstavljen jasno?

No Pulitceru je bila potrebna pomoć u pokušaju da uveri svet da su obe Leonardovo delo. Gilbertova porodica je poznavala Pulitcera te su od njega kupili sliku kad mu je zafalilo novca, a Andrew ima dokaze za 25-postotni udio slike iz 1964. Dosta kasnije Pulitcer je portret zaključao u trezoru švajcarske banke i nakon njegove smrti na kraju je završio u rukama međunarodnog konzorcijuma 2008. godine. Fondacija Mona Lisa oštro se ne slaže s tvrdnjom Gilbertsa, a njihov predsednik rekao je novinarima da je njihov slučaj "neosnovan".

Porodica je u pomoć pozvala "Šerlok Holmesa" umetničkog svijeta. Reč je o Kristoferu Marinelu, izvršnom direktoru i osnivaču Art Recovery Internationala. Ali što on misli o tvrdnji da je autor slike u ovom slučaju možda Leonardo da Vinči?  - Iskreno me nije briga za bilo što od toga, mene se tiče samo pitanje vlasništva - rekao je on. Pravna bitka nastaviće se, ali što bi Leonardo rekao o zagonetkama njegovih dela koje i danas rade pomutnju? ,

Autor: JS

#mona liza

'