AKTUELNO

Na današnji dan 1991. godine poslednji vojnik JNA napustio je teritoriju Republike Slovenije.

732. - Franački vladar Šarl u bici kod Poatjea teško porazio Saracene i time definitivno zaustavio njihov dalji prodor u zapadnu Evropu, što mu je donelo nadimak Čekić (Karlo Martel).

1415. - Englezi u Stogodišnjem ratu, pod komandom kralja Henrija V, naneli težak poraz Francuzima u bici kod Azenkura na severu Francuske.

1495. - U Portugalu na presto stupio kralj Manuel I Veliki ili Srećni. Finansirao istraživačke poduhvate moreplovaca Vaska da Game, Pedra Alvareša Kabrala i drugih, čija su otkrića potom postala portugalske kolonije, a Portugal svetska pomorska i kolonijalna sila. Tokom njegove vladavine iz zemlje proterani Jevreji i Maori.

1616. - Holandski moreplovac Dirk Hartog na putu prema Javi otkrio zapadne obale Australije.

1815. - Srpski knez Miloš Obrenović postigao sporazum s vezirom Beogradskog pašaluka Marašli Ali-pašom o mešovitoj srpsko-turskoj upravi, čime je završen oružan deo Drugog srpskog ustanka.

1893. - Mehmed Teufik ef. Azabagić imenovan za reisu-l-ulemu.

1918. - Prvi svetski rat: Kod mesta Vitorio Veneto počela jedna od poslednjih bitaka u Prvom svetskom ratu, koja je završena 3. novembra pobedom Italijana nad već dezorganizovanom austrougarskom vojskom.

1929. - Slom berze u New York-u, početak velike depresije.

1936. - Vlade Nemačke i Italije potpisale tajni protokol o uzajamnoj pomoći, kojim je formirana osovina Rim-Berlin.

1938. - Libija postala deo Italije.

1944. - Po prvi put u Drugom svjetskom ratu koriste se napadi kamikaza.

1949. - Sprovodeći blokadu Jugoslavije posle rezolucije Informbiroa, SSSR otkazao gostoprimstvo jugoslovenskom ambasadoru u Moskvi, što su potom učinile i ostale zemlje komunističkog bloka.

1956. - Egipat, Jordan i Sirija osnovali jedinstvenu vojnu komandu radi koordinacije odbrane od izraelskog napada.

1971. - Generalna skupština Ujedinjenih Nacija odlučila da primi Kinu u svetsku organizaciju i da isključi Tajvan.

1983. - Trupe SAD okupirale karipsku ostrvsku državu Grenadu, pošto su levičarske snage izvele državni udar.

1991. - Posljednji vojnik JNA napustio je teritoriju Republike Slovenije.

1993. - Formirana je Prva bosansko-oslobodilačka brigada koja je nakon godinu dana djelovanja transformirana je u 510. Oslobodilačku brigadu Petog korpusa Armije BiH.

1995. - Na osnovu sporazuma Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije o palestinskoj samoupravi, izraelske trupe počele povlačenje iz grada Dženin, na okupiranoj Zapadnoj obali.

2001. - Na donatorskoj konferenciji Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope u Bukureštu Jugoslavija dobila pomoć od 430 miliona evra.

2010. - U Beogradu otvoren 55. Međunarodni sajam knjiga.

#Vremeplov

'