AKTUELNO

Ratnici Sjena ili Glineni ratnici je kolekcija od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline, nađena u grobnici prvog kineskog cara, Ćin Ši Huanga.

Sve skulpture imaju prirodnu veličinu. Kolekcija skulptura se nalazila u grobnici i bila zakopana zajedno s prvim kineskom carem, Ćin Ši Huangom, koji je ujedinio Kinu 221. p. n. e. Ratnici Sjena su otkriveni u martu 1974. Iskopavanja su započela ubrzo nakon otkrića. Glinena vojska se nalazi na 33 km od grada Sjen, u provinciji Šensi u Kini.

Ratnici Sjena su nađeni oko 1,5 km istočno od groba Ćin Ši Huanga, i na 3 nivoa. Prvo su iskopane skulpture koje su se nalazile na dubini 4 do 8 metara, a muzej pod imenom Muzej prvog cara dinastije Ćin postavljen je na ruševinama i otvoren za javnost 1979. godine.

Foto: Unsplash

Ceo muzej je kompletiran 1994. godine. U vreme kad je car Ćin Ši Huang umro i bio sahranjen, skulpture su pokopane zajedno s njim jer se verovalo da će tako i nakon smrti car imati vojsku kojom zapoveda.

Skulpture gledaju ka istoku i nalaze se u borbenoj formaciji. Svaka od skulpturi je jedinstvena, tako da ne postoje dve identične. Skulpture su naoružane lukovima i strelama, kopljima, mačevima i dr.

Naoružanje je u vreme otkrića bilo još uvek veoma oštro. Godine 1980. godine su otkrivene dve obojene bronzane kočije 20 metara zapadno od carevog groba. Svaka se sastojala od 3.000 raznih delova i vukla su je četiri konja.

Osmo svetsko čudo

Milioni ljudi svake godine posjete ruševine na kojima je postavljen muzej u kineskoj provinciji Šensi, duboko u planinama u Kini.

Kompleks grobnice sastoji se od komplikovane mreže podzemnih pećina koje su krcate stvarima koje caru trebaju za zagrobni život, uključujući glinene reprodukcije njegove vojske, porodice, sluga, konja i ostalog osoblja, poznatih kao Vojska terakota.

Deo će uvek ostati zatvoren

Međutim, kineska vlada verovatno nikada neće dozvoliti prekopavanje cele grobnice zbog drevnih verovanja i rituala. Jedan mali deo otvoren je za turiste, dok će glavna grobnica verovatno zauvek ostati zatvorena.

Otkad su prvobitno otkriveni ratnici, arheolozi su iskopali tri jame, tačnije iskopali su na tri nivoa, pri čemu su otkrivene hiljade ratnika, konja i kola.

Foto: Pixabay.com

Stručnjaci smatraju da su figure dokaz koliko je car žudeo za večnom slavom, a ono što je upravo neverojatno jeste da se sve figure razlikuju i svaka ima različito lice.

Pritom su detalji precizno oblikovani i to sa tolikom preciznošću da se može videti i linija rasta kose. Pešadija, strelci, komandanti i konjica, svi delovi vojne hijerarhije su zahvaćeni i razlikuju se po naoružanju.

Figure su okrenute na istok i nalaze se u borbenoj formaciji. Godine 1980. su otkrivene dve obojene bronzane kočije 20 metara zapadno od carevog groba. Svaka se sastojala od 3.000 raznih delova i pokretala su je četiri konja.

Ubijao radnike koji su predobro poznavali grobnicu

-Car je imao najjaču vojsku na svetu kad je bio živ, tako da je želeo isto zadržati i nakon smrti - kažu istoričari.

Međutim, nije zadržao samo pripadnike vojske. Pronađeni su i muzičari, službenici, pa čak i konkubine od terakote, što ukazuje da je želeo da se drugi brinu za njega i nakon smrti. Zanimljivo je da su carevi pre Huanga sa sobom pokopavali žive ljude, pa je njegova odluka da pokopa figure predstavljala veliki korak unapred u civilizaciji, objašnjava istoričar Du.

Inače, ovaj car je bio poznat po okrutnosti, pa je kasnije ubio radnike koji su previše dobro poznavali raspored i smeštaj njegove grobnice.

#Kina

#Vojska

'