AKTUELNO

Da li je luda Nasta zaista bila luda?

Ako nešto radite kao luda Nasta, to uglavnom podrazumeva besmislenu, besciljnu, uzaludnu i može biti pomalo luckastu radnju.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da ovu čuvenu izreku zapravo izgovarate pogrešno, jer je zapravo Nasta bio muško, a ne žensko pa se pravilno zapravo kaže: “Ludi Nasta”.

Ko je bio ludi Nasta?

Priča ide ovako - posle propasti Prvog srpskog ustanka, a pre dolaska Turaka, Srbi su napustili Beograd. Ostao je samo jedan čovek! Zvao se Anastas (Nastas), odmilja zvani Nasta, Cincarin sa Dorćola, iz ugledne trgovačke porodice koja je pomagala ustanike.

U to vreme Nasta se smatrao ludim, jer kada su svi napustili Beograd, on je odlučio da ostane. Navodno, Turci su ga zatekli kako sam luta ulicama, doziva ljude, smeje se i peva, pa su ga, kao bezopasnog, poštedeli.

Kako ni pod pretnjoj smrću nije hteo da napusti ni svoj dom ni Beograd od tog vremena se ustalio izraz “ludi Nasta”, koji se odnosi na one koji se ne ponašaju u skladu sa opšteprihvaćenim standardima ponašanja.

Tako je Nasta postao sinonim za sve lude poteze koje napravite u životu.

Kako je Nasta postao žena?

Ime Anastasija, odnosno hipokoristik Nasta, zaživelo je na našim prostorima mnogo više od muškog imena Anastas, i zbog toga je moguće da je i “ludi Nasta” u narodnim predanjima vremenom promenio rod i postao “luda Nasta”.

#Luda Nasta