AKTUELNO

Egipatski arheolozi su otkrili više od 20 drvenih sarkofaga u blizini grada Luksora, a na njima su još vidljivi uzorci jarkih boja. Sarkofazi su otkriveni u nekropoli Asasif koja se nalazi na zapadnoj obali reke Nil.

Bili su poslagani u dva reda, jedan nad drugim, preneo je BBC. Egipatsko ministarstvo antikviteta ovo otkriće nazvalo je "jednim od najvećih i najvažnijih" u poslednjih nekoliko godina.

Većina grobnica u nekropoli Asasif potiče iz kasnog razdoblja (664. - 332. godine p.n.e.) drevnog Egipta. Međutim, tamo se nalaze i sarkofazi iz ranije, 18. dinastije (1550. - 1229. p.n.e.), kojoj su pripadali i poznati faraoni poput Hatšepsut, Amenhotepa III i Tutankamona.

Ministar antikviteta prošle sedmice je objavio da su arheolozi otkrili drevno "industrijsko područje" u zapadnoj dolini Luksora na kojem su se nalazili "objekti za skladištenje i čišćenje pogrebne opreme, s mnogo keramike iz 18. dinastije".

Više detalja o ovom neverovatnom nalazu ministarstvo će objaviti na konferenciji za novinare koja će biti održana u subotu.

#Egipat

'