AKTUELNO

Dana 20. oktobra navršava se 6 godina od smrti nekadašnje prve dame SFRJ Jovanke Broz, udovice Josipa Broza Tita.

Iako su tokom njenog života, ali i posle smrti stvarane brojne teorije zavere o njenoj mladosti, odnosa sa Titom, a potom i uklanjanju u kućnu izolaciju, ispovest hrvatskog bračnog para Nika i Bebe Martinec svakako je izazvala pravi šok budući da je dovedena u pitanje sama Jovankina čast.

Naime, prema njihovim tvrdnjama Jovanka je od početka rata 1941. godine pa do kraja 1943. živela u Zagrebu pod imenom “Meri” i to u njihovom objektu u ulici Solovljeva 19 na četvrtom spratu.

Da je u pitanju, navodno, Jovanka, shvatili su tek 1952. godine kada je objavljeno da se udala za Josipa Broza Tita.

Foto: Tanjug

Kažu, da su odmah prepoznali devojku belog tena, izrazito guste kose, jakih nogu koja je plenila zagrebačkim ulicama.

Međutim, oni nisu znali da li je tada tu boravila po partijskom zadatku, ali da po lakom životu nije ličilo na izrazitu disciplinu koju je partija tražila od svojih sledbenika.

Oni su takođe istakli da se “Meri” viđala sa italijanskim oficirima kao i sa lepo obučenim i elegantnim civilima koji nisu govorili hrvatski jezik, te da je često dolazila u stan uplakana i sva u modricama.

O tome su mnogo više znali general Kosta Nađ, general Ivan Krajačić Stevo i Miroslav Krleža tvrdili su Niko i Beba Martinec.

Pročitajte još: Najveća tajna Brozovih: Jovanka je bila Titov telohranitelj! Nosila je pištolj za likvidacije ako ga neko napadne! Skandal u Parizu razotkrio prvu damu SFRJ

#Jovanka Broz

'