AKTUELNO

Na današnji dan 1934. godine u Marselju je ubijen kralj tadašnje Jugoslavije Aleksandar Karađorđević.

Hice u kralja ispalio je Vlado Georgijev Kerin, poznat kao Černozemski, član makedonskog VMRO-a (Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija) koji je i sam ubijen odmah po atentatu.

Postoje informacije da su oko atentata sarađivale ustaše i VMRO, koji su želeli da otcepe Hrvatsku i Makedoniju od Kraljevine Jugoslavije, kao i da su u atentat bile umešane i pojedine strane sile, u prvom redu Musolinijeva Italija, koja je imala teritorijalne pretenzije ka Jugoslaviji.

Atentat na kralja Aleksandra I Karađorđevića izvršen je u utorak, 9. oktobra 1934. godine, prilikom njegove zvanične posete Francuskoj, u Marselju ispred Palate Burze, u 16 sati i 20 minuta.

Atentator Černozemski usmrtio je kralja Aleksandra, a jednim metkom je ranio francuskog ministra inostranih poslova Luja Bartua, koji je iskrvario i umro od zadobijenih povreda.

Naime, kada su kraljeva kola stigla na trg ispred palate Berze, oko 16 časova i 20 minuta, jedan čovek iskočio je iz gomile, noseći u desnoj ruci buket cveća i na francuskom viknuo: „Živeo kralj!“. Iznenada je skočio sa desne strane na papučicu automobila, odbacio buket cveća i iz pištolja ispalio više hitaca u pravcu kralja.

Pukovnik Piole, koji je bio najbliži događaju, sa konja je sabljom ubicu oborio na zemlju. Atentator je i u padu, sa zemlje, nastavio da puca na sve oko sebe. Zatim su dva policajca ispalili nekoliko hitaca u atentatora, koji je već bio oboren.

Kralj je nakon atentata ležao nepomičan na zadnjem sedištu automobila, ministar Bartu je bio pogođen u desnu nadlakticu, a general Žorž pogođen sa više zrna u grudni koš, nadlakticu i stomak. Zbog gužve na ulici, automobil sa ranjenim kraljem sporo je stigao do policijske stanice, gde je kralju pružena prva pomoć.

Lekari ništa nisu mogli da učine jer su rane bile smrtonosne. Nekoliko minuta posle 17 sati kralj Aleksandar I Karađorđević preminuo je. Lekari su utvrdili da je jedan metak pogodio desnu stranu grudi, u predelu jetre, a zatim ušao u toraks. Na telu su bile tri rane: pogođeni su leva ruka, rame i lopatica.

Kralj Aleksandar I Karadordević rođen je 17. decembra 1888. godine na Cetinju, kao četvrto dete kneza Petra Karađordevića, budućeg kralja Srbije i Kraljevine SHS, i Zorke Petrović Njegoš. Školovao se u Ženevi, u Petrogradu, Rusiji i Beogradu.

Određen je za prestolonaslednika Srbije 27. marta 1909. godine, posle odbijanja njegovog starijeg brata Đorđa da preuzme presto.

Pred Prvi svetski rat proglašen je za regenta Srbije, a od 1. decembra 1918. godine, posle završetka rata i ujedinjenja, za regenta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.U Prvom svetskom ratu, kao regent, Aleksandar je bio i vrhovni komandant srpske vojske.

Posle smrti oca kralja Petra I 1921, proglašen je za "kralja ujedinitelja" Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Kralj Aleksandar imao je tri sina - Petra, Tomislava i Andreja.

Pročitajte još: Procurela nikad viđena fotografija kralja Aleksandra Karađorđevića: Na njegovim golim grudima nalazilo se ovo! Svi su ostali u šoku!

#Aleksandar Karađorđević

#atentat

'