AKTUELNO

Belgijski naučnici Univerzitetske bolnice u Gentu otkrili su skrovište HIV-a što predstavlja važan korak u iskorenjivanju tog virusa, preneo je danas portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

- HIV (virus humano imuno-deficijencije) se krije u različitim specifičnim ćelijama tela i tako može da bude pod kontrolom (lekara). Ukoliko bi pacijent prekinuo da uzima HIV inhibitore, virus bi mogao da se ponovo javi u tim ćelijama i da izazove njegovo dalje razmnožavanje - naveli su naučnici bolnice u Gentu.

Eksperti smatraju da to otkriće može da pomogne u daljem istraživanju virusa dodajući da se do sada mislilo da su samo ćelije imuniteta, koje se aktivno dele, jedne od odgovornih za povećanje "rezervoara virusa".

- To povećanje ne izaziva samo jedan organ ili jedna vrsta specifičnih ćelija već nekoliko vrsta takvih ćelija u raznim delovima tela, kao što su krv, limfni čvorovi i crevno tkivo - naveli su naučnici.

Belgijski eksperti su dodali da je na taj način "dobijena još jedna bitka protiv bolesti koja se sada smatra hroničnom, a ne više smrtonosnom zahvljajuči novim vidovima lečenja, koji su i dalje veoma skupi", naveo je belgijski portal i dodao da naučnici jos nisu dobili rat protiv HIV-a koji izaziva sidu.

Sida ili sindrom autoimune deficijencije predstavlja poslednji stadijum infekcije HIV-a.

Više od 37 miliona ljudi u svetu je inficirano tim virusom.

#HIV

'