AKTUELNO

Šok!

Čudo medicine - tako se označava uspeh lekara Fakultetske bolnice u drugom po veličini češkom gradu Brnu, koji su uspeli rekordno dugo da održe životne funkcije 27-godišnje trudnice Eve. Iako je njena dijagnoza bila moždana smrt, doktori su je od maja držali na aparatima sa samo jednim ciljem - da dete preživi.

I pretprošle nedelje carskim rezom na svet je došla devojčica, teška 2,1 kilograma i potpuno zdrava. Majku su odmah po porođaju odvojili od uređaja i tako je i zvanično umrla.

Eva, čiji je muž policajac, pretrpela je teško krvarenje u mozgu i nije joj bilo pomoći. U tom trenutku bila je u četvrtom mesecu trudnoće. Lekari su odlučili da bar spasu dete koje je Eva nosila. Način je bio samo jedan - sačekati da plod u Evinom telu dovoljno sazri da postane sposoban za život.

- I to nam je uspelo! - radostan je Pavel Ventruba, načelnik Ginekološko-akušerske klinike u Brnu.

Devojčica je na svet došla u 34. mesecu trudnoće. Drugi dan po porođaju puštena je kući, gde su je čekali otac i brat Matej. Majku nikada neće upoznati.

- Mama je bila klinički mrtva, znali smo da ćemo odmah po porođaju da joj prekinemo veštačko održavanje životnih funkcija. Nažalost, tako je moralo biti. Slično je, po zakonu, i sa ljudima koji zaveštaju organe - kaže profesor Ventruba.

Sličnog primera u svetu nema. Jedinstvena je dužina, od preko tri meseca, koliko su lekari održavali na aparatima praktično mrtvu osobu.

Kompletna briga

Tokom održavanja životnih funkcija Eve pomoću aparata redovno je rađena ventilacija pluća, kompletni monitoring, veštački je hranjena... Održavao se nivo hormona da ne bi došlo do spontanog pobačaja. A bilo je neophodno i snabdevati krvlju placentu i hraniti plod.

#Medicina

'