AKTUELNO

Brod je pronađen u savršenom stanju sa kompletnim teretom. Sto je bio pripremljen za doručak, ali nije bilo posade...

Nestanak posade broda "Zebrina" i dalje ostaje jedna od najneobičnijih i još uvek neobjašnjenih mornaričkih katastrofa 20. veka. Teorija ima mnogo, a kao i u sličnim pričama - čine se toliko neverovatne da bi mogle i biti istinite.

Koliko je ljudi bilo na brodu?

Bio je to jedrenjak od 189 tona sa tri jarbola, koji je porinut 1873. godine. Izgrađen je te iste godine u Vajtstejblu u Engleskoj, sa prvobitnom namenom trgovanja na reci La Plati u Južnoj Americi, na granici Argentine i Urugvaja.

Po nekim pričama i teorijama - namena broda je bila prevoz jeftinog svežeg mesa, što se pokazalo kao jako zahtevan zadatak.

Naime, brod je bio jako spor i nije imao zamrzivače, pa su morali u luku stic"i pre nego što bi se led otopio. Dugotrajna putovanja sa svežim mesom tako nisu dolazila u obzir. Kako bi smanjili svoje gubitke vlasnici su brod počeli koristiti na krac"im rutama. Decenijama je plovio morima bez ikakvog incidenta, sve do juna 1917. godine, kada je isplovio iz Falmauta pod kormilom kapetana Martina.

Prevozili su ugalj iz Engleske prema Saint-Brieucu u Francuskoj, piše „Listverse". Samo dva dana nakon što su krenuli na to putovanje, brod je primec"en kako pluta u blizini luke „Šerbur" u Francuskoj. Ubrzo se nasukao na obali, pa su prilikom pregleda otkrili da je u savršenom stanju - ništa nije oštec"eno, a i sav teret je bio na brodu, netaknut. Sto je taman bio pripremljen za doručak. Ali - nije bilo posade, a u kapetanovom dnevniku poslednji zapis bio je nakon napuštanja Falmauta.

Inače, na ovakvim brodovima bilo je uvek šest članova posade, a po nekim teorijama - na „Zebrini" je ovog puta bilo 23 mornara, pa se nagađa da im je možda bila namera da namame vojni brod ili podmornicu dovoljno blizu kako bi ih mogli napasti.

Kao da su u "zemlju propali"

Nakon prve istrage zaključeno je da je brod najverovatnije napala nemačka podmornica, popularno nazvana „U-Boot". U to vreme Prvog svetskog rata njihova uobičajena praksa bila je napad na protivnički brod, zarobljavanje posade ili prisiljavanje da se ukrcaju na čamce za spasavanje, kako bi se sprečile žrtve pre nego što potope brod, preneo je hrvatski portal Ekspres.

#Brod

'