AKTUELNO

Od nacističkih generala do zloglasnih gusara, brojni pljačkaši su skrivali svoj plen. Možda mislite da je to zastarela fora i da potrazi za blagom nije mesto u modernom svetu, ali tu grešite. Izgubljena bogatstva i danas privlače brojne istraživače koji su spremni da rizikuju sve samo da bi pronašli davno zakopano bogatstvo.

Plen Rejnoldsove bande

Jedni kažu da su to bili časni vojnici koji su nastavili borbu za Konfederaciju nakon kraja američkog građanskog rata, drugi će reći da su to obični drumski razbojnici. Kako bilo da bilo, sredinom šezdesetih godina 19. veka su opljačkali nekoliko kočija i pobegli sa pozamašnim blagom. Vođa i poslednji preživeli Džon Rejnolds, umro je 1871. godine, ali je pre smrti uspeo ispričati svom partneru Albertu Braunu gde je zakopao blago.

Uputstva su su bila poprilični jasna: Na početku Ženevine jaruge skrenuti desno i slediti Dir Crika gde je skriveno blago u starom rudarskom oknu. Okno je zazidano, ali u blizini je drvo sa mesarskim nožem koji pokazuje u kojem smeru treba ići.

Usprkos jasnim upustvima, Braun je otkrio da je šumski požar ili odron poremetio znakove do blaga i nije ga uspeo pronaći. Otada su mnogi pokušali otkriti blago i još uvek nisu uspeli.

Foto: Pixabay.com

Zlato u jezeru Mičigen

Negde na dnu jezera Mičigen leži pravo bogatstvo u zlatnicima, barem tako kaže legenda koju je započeo Džordž Aleksandar Abot, nekadašnji viceguverner jedne banke koji je na samrti 1921. godine ispričao svetioničaru gde se skriva čitav vagon zlata. Prema legendi je neki trajekt prevozio blago preko jezera kad ga je uhvatila oluja i da bi spasili posadu i ostatak blaga su jedan vagon iskrcali u jezero.

Pobornici te priče su roniocio Kevin Dikstra i Frederik Monreo koji su dospeli u medije 2014. godine pričom da su navodno otkrili barku iz 17. veka. Kasnije se ispostavilo da je reč o modernom tegljaču.

Bogatstvo bakrenog zapisa

Zapisi sa Mrtvog mora, stotine antičkih jevrejskih tekstova otkrivenih sredinom prošlog veka, kriju mnoge tajne. Među njima je zapis 3Q15, jedini zapis koji nije ne papirusu ili pergamentu. Zanimljivo je i da je to jedini zapis koji nema religijsku tematiku već beleži 64 lokacije gde se navodno nalazi zlato, srebro i drago kamenje. Procenjuje se da bi to bogatstvo vredelo milijarde dolara.

Zasad nijedno blago nije otkriveno, a ni uputstva ne pomažu previše. Jedno blago je skriveno u pogrebnom hramu, u trećem redu kamena.

Zlato Inka

1532. godine je španski konkvistador Francisko Pizaro uhvatio vladara Inka Atahualpu. Zgrada gde je car bio zatočen i danas postoji, a priča se da su je nekad zvali soba oktupnine jer je Atahualpa obećao da će je napuniti zlatom u zamenu za slobodu.

Španci su isprva pristali na otkupninu, ali Pizaro se kasnije predomislio i pogubio Atahualpu. Inke su već počele da skupljaju blago, ali kad su saznali da im je vladar mrtav odlučili su da ga sakriju negde u planinskom lancu Langanates u Ekvadoru.

Mnogi su pokušali da pronađu blago, neki su tvrdili i da su ga pronašli, ali postoji mogućnost da su potresi urušili pećinu i da je to blago zauvek izgubljeno.

Blago Esperance

Usred Tihog okeana nalazi se atol Palmira gde žive samo američki naučnici, ali postoji mogućnost da je tamo zakopano gusarskog blago. Naime, 1816. godine je španski brod Esperanca putovao nakrcan zlatom i draguljima opljačkanima u Peruu. Na svom putovanju je upao u oluju koja mu je slomila jarbol i time je brod postao laka meta za gusare.

Oni su to naravno iskoristili, ali nisu daleko dogurali jer su i oni upali u oluju i nasukali se na koralni greben oko atola Palmira. Većinu blaga su zakopali na otoku i odlučili da naprave splav kako bi se dočepali kopna.

Dobar deo gusara se ukrcao na splav i nikad više niko nije čuo za njih. Desetorica su odlučila ostati, ali kako im je ponestajalo zaliha i oni su se odlučili na odlazak sa ostrva. Četvorica su ostala na atolu, a šestorica su krenula u malom čamcu. Samo jedan, Džejms  Hin, je preživeo putovanje do američkog kopna i tamo je napisao svoje memoare. Međutim, i on je umro samo mesec dana nakon spašavanja.

Što se dogodilo s blagom i četvoricom mornara na osrevu, ni danas se ne zna.

Pierpontovo

Lipsic u Ohaju, poznat je samo kao nekadašnje skrovište opasne bande na farmi porodice Pierpont. Hari Pierpont je pljačkao banke, a čitavu bandu je vodio na farmu kako bi se skrivali između napada.

Veruje se da su negde na farmi skrivali deo blaga, a jedno vreme je čak i FBI dolazio u potragu za dokazima. Jednom kad je FBI izgubio interes, došli su tragači za blagom u nadi da će otkriti bogatstvo. Do sad niko nije pronašao taj novac.

Pljačka kočije u Jarbidgeu

5. decembra 1916. godine Ben Kul s dvojicom pomagača opljačkao je kočiju u blizini grada Žarbridž u Nevadi i ubio vozača. Fanovima divljeg zapada je taj događaj važan jer je to poslednja pljačka kočije u američkoj istoriji.

Lovce na blago zanima 4.000 dolara u zlatnicima koji nikada nisu pronađeni. Zanimljivo je da je jedna od potraga otkrila vreću sa opljačkane kočije, ali vreća je bila prazna. Možda je neko od pljačkaša izdao svoje ortake i zgrabio čitavo blago.

Foto: Pixabay.com

Nacističko blago

Da su nacisti pljačkali štogod su stigli je već poznata činjenica, ali od navodnih svota vam se zavrti u glavi. Priča se da je general Emil Klein ukrao zlato i nakit vredan 62 milijarde dolara i sakrio ga u tunele nedaleko od češkog grada Stekovice.

Tokom sedamdsetih i osamdesetih godina prošlog veka su čehoslovačke vlasti bezuspešno tragale za tim blagom, da bi ovih dana Josef Muzik i bivši obaveštajac Helmut Gansel tragali za istim tim bogatstvom.

Blago braće Fligl

Džejk i Ralh Fligl bili su beskrupulozni pljačkaši dvadesetih godina poršlog veka. Njihov najveći uspeh bio je i njihov kraj. 1928. godine su obljačakli banku u državi Kolorado gde su ukrali 200.000 tadašnjih dolara, ali su iza sebe ostavili i mnoga mrtva tela.

1930. su vlasti uhvatile i obesile Ralfa, a nešto kasnije je i Džejk ubijen u oružanom obračunu sa vlastima. Trebao je to biti njihov kraj, ali su ušli u legendu jer je Ralf bio škrtica, i nije verovao nikome pa je ukradeni novac sakrio širom SAD-a.

Postoje priče da su ljudi otkrili neke lokacije zakopanog blaga, priča se i da je šira porodica Fligl otkrila sve, ali neki veruju da je blago i dalje tamo negde, čekajući da bude pronađeno.

Foto: Pixabay.com

Blago kapetana Kida

Kao gusar nije imao posebno slavnu karijeru, ali je nakon smrti ušao u legendu. Osim legendi, postoje i istorijski dokazi da je barem jednu škrinju sa blagom Kid zakopao na ostrvu Gardiner u Njujorku za tadašnjeg guvernera Ričarda Kuta.

Usprkos brojnim pokušajima da otkriju blago zloglasnog gusara, činilo se kao da će zauvek ostati nepoznanicom gde ga je sakrio. U maju 2015. godine je istraživač Beri Kliford obznanio je svetu da je pronašao Kidov brod "Adventure Galley" tik uz obalu Madagaskara gde ga je Kid i potopio.

Ne samo da je našao brod već je kazao je da otkrio ogromnu šipku srebra tešku 50 kilograma. Kasnije se ispostavilo da je reč o komadu balasta i da je 95 odsto "srebra" zapravo olovo.

Upravo zbog toga, postoji mogućnost da je blago kapetana Kida i dalje negde zakopano i čeka svog pronalazača.

#Istraživanje

#Zanimljivosti

#pljačka

'