AKTUELNO

Naučnici su uspešno stvorili prvi ljudsko-majmunski embrion u svetu, čime se dalje utire put ka korišćenju životinja za transplantacije organa kod ljudi. Ovaj ekstremno kontroverzan eksperiment sproveden je u Kini kako bi se izbegli pravni problemi.

Istraživači Instituta Salk u Sjedinjenim Američkim Državama i Katoličkog univerziteta Mursija (UCAM) u Španiji genetski su modifikovali embrione majmuna da deaktiviraju specifične gene korišćene u formiranju organa.

Potom su u embrion ubacili ljudske matične ćelije, preneo je RT. Prepušten sam sebi, embrion bi izrastao u majmuna sa ljudskim ćelijama. Međutim, držeći se etičkih standarda, naučnici su zaustavili proces mnogo pre nego što je embrion bio u stanju da razvije centralni nervni sistem.

Naučni tim je ipak morao da otputuje u Kinu radi sprovođenja procedure koja je prema španskom zakonu ilegalna. Estrela Nunes, koja je učestvovala u projektu, rekla je da su rezultati “veoma obećavajući”.

- Eksperiment je bio neophodan prvi korak ka razvoju ljudskih organa u životinjama koji bi se mogli koristiti u transplantaciji – istakla je ona.

Pablo Ros, istraživač Univerziteta Kalifornija koji je prethodno radio sa Salkom na ljudsko-svinjskim himerama, kaže da nema smisla pokušavati da se uzgoje ljudski organi kod majmuna.

#Majmun

'