AKTUELNO

Ovaj svetac smatra se gospodarem groma i kiše.

Meteorolozi su upozorili da će tokom dana u Srbiji doći do pojave obilnih pljuskova, koji će ponegde biti praćeni gradom, olujnim vetrom, ali i grmljavinom.

S obzirom na to da je sutra veliki hrišćanski praznik Sveti Ilija Gromovnik, ovakva najava meteorologa možda i ne čudi. U narodnoj tradiciji Ilija Gromovnik, starozavetni prorok i svetac, gospodar je groma – nebeske vatre i kiše, a pravoslavni hrišćani veruju da se vozi svojim plamenim kolima i zato se, kad grmi na ovaj dan, kaže da to tutnje Ilijina kola.

Foto: Wikipedia

Prorok Ilija, dakle, putuje nebom vozeći se u vatrenim kolima u koja su upregnuti ognjeni, beli krilati konji ili jaše na belom konju od čega i nastaje grom. Zimi putuje sankama i zato tada nema nepogoda i groma.

On je, naime, taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će biti suša.

Ovaj svetac donosi oluju i nepogodu, odlučuje kad pucaju gromovi i udaraju munje. Misli se da tada on gađa đavola, jer narod tvrdi da svako mesto koje je munjom pogodio Ilijaoznačava mesto gde đavo stoji.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Prema verovanju, Ilija često zaboravi kada je njegov dan, pa svake godine pita svoju sestru Ognjenu Mariju , a ona ga slaže da je praznik već prošao da Ilija ne bi gromovima i munjama naneo mnogo štete. Zato se, kad grmi na ovaj dan kaže: "Prisetio se Ilija".

Kod svih Slovena postoji verovanje da sv. Ilija gromom pobeđuje đavola koji se krije i pokušava da se spasi zavlačeći se u vodu, pod drvo ili pod kamen. Za vreme nepogode ljudi ne treba da se kriju pod drvećem ili u vodi, ne treba sedeti na međi jer tamo se javljaju đavoli. Srbi su verovali da grom ne udara u lesku, pa su se za vreme nepogode opasivali leskovom granom. Kod Slovena, čovek koji pogine od groma, mogao je biti smatran za pravednika, srećnika, ali i za grešnika u kome se krio đavo.

Foto: Unsplash

Dakle, ne treba da nas čudi ako na Svetog Iliju zapucaju gromovi.

I do danas se u seoskim krajevima zadržao običaj da se na Svetog Iliju nikako ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja. Ipak, veruje se da posle njega leto polako prolazi, pa je iz davnina ostala i poznata izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".

Foto: Printscreen Youtube

Veruje se i da med koji se vadi na Ilindan služi kao lek, pa majke njime mažu decu po obrazima da budu zdrava. U južnoj Srbiji veruju da će istruliti svi orasi i lešnici ako grmi i pada kiša na ovaj dan.

Pročitajte još: IZDATO VAŽNO UPOZORENJE: U petak i subotu nas očekuje haos - OBILNI PLJUSKOVI, OLUJNI VETAR I GRMLJAVINA

Pročitajte još: SUTRA SLAVIMO SVETOG ILIJU GROMOVNIKA: Evo koje običaje treba ispoštovati, a šta se NIKAKO NE SME!

#Sveti Ilija

#meteorolog

'