AKTUELNO

Hiton našeg Gospoda Isusa Hrista deo Hristove odeće, koji je prema tradiciji napravila Presveta Bogorodica Njenim najčistijim rukama, stigao je u nedelju 21. jula 2019. godine u crkvu Svetog Jovana Krstitelja na Petlovom Brdu.

Ova odeća je bila na Hristu Spasitelju tokom Njegove spasiteljske patnje. Prema istraživačima ove svetinje, Hiton je „zasićen Hristovom krvlju“ …

Po blagoslovu Patrijarha srpskog Irineja, će u beogradskom Hramu Rođenja Svetog Jovana, Krstitelja na Petlovom brdu boraviti od 22. jula do Ilindana, 2. avgusta 2019. godine.

Hiton je donet u pratnji monaštva Spaso-Jakovljevskog Dmitrijevog manastira Jaroslavske eparhije, monaha Valentina i Arsenija.

Foto: http://www.eparhija-sremska.rs

Dok Hiton bude u Hramu, biće svakodnevno služena Sveta Liturgija sa početkom u 8 časova, nedeljom u 9 časova, te večernja služba u 17 sati, a tokom celog dana, sve do 19 časova svi će moći da se poklone velikoj svetinji.

Hiton (tkanina) je napravljena u jednodelnoj tkanini bez jednog šava od tanke kamilaste kose. Svetinja je nestajala bez traga i nekoliko puta je bila pronalažena. Početkom devetog veka, Hiton je doniran Karlu Velikom prilikom njegovog krunisanja. Nakon toga, svetinja je postavljena u opatiju francuskog grada Aržantej, gde se i čuvala. Nedavno je čestica Hitona Gospoda data u Jaroslavsku eparhiju.

Foto: http://www.eparhija-sremska.rs

Postoje zapisi o tome kako su se čudesa dešavala u različitim godinama i pomoć Boga je došla do mnogih ljudi koji su uspeli da dodirnu svetinju ili da se samo mole oko nje. „Iz Jevanđelja znamo da je žena koja je patila 12 godina od strašne bolesti, dotaknuvši Hristovu odeću, je bila izlečena.“

Iz crkve posvećene Bogorodici Kazanskoj u Provu koja je proslavila svoju zaštitnicu u pod policijskom pratnjom ispred Beograda stigao je Hiton Gospodnji. Paroh crkve Svetog Jovana Krstitelja, otac Emil Milovanović je stigao pred hram gde je Hiton Gospodnji iz ruku monaha Arsenija iz Spaso Jakovljevsko Dimitrijevskog manastira iz Velikog Rostova, preuzeo otac Predrag Todorović.

Foto: http://www.eparhija-sremska.rs

Bio je to jedan od najdirljivijih susreta čoveka sa Bogom a verni narod se bogobojažljivo klanjao svetinji koja se prvi put izlaže u javnosti.

Posle večernjeg bdenija služen je Akatist Gospodu Isusu Hristu, vernici su celivali Hiton i čestice moštiju koji su u pratnji doneli monasi iz Rusije, a potom su vernici mironosani. Sa velikom pobožnošću verni su prilazili Hitonu Gospodnjem koji je Gospod nosio u vreme svog stradanja.

#Hiton

#čudo

'