AKTUELNO

Na današnji dan, 2005. godine"Miroslavljevo jevanđelje", najznačajniji, bogato ilustrovani ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske, odnosno srpsko-slovenske pismenosti iz 12. veka, napisan za humskoga kneza Miroslava, upisan je u listu Uneskove baštine "Memorija sveta".

1526 - U pohodu na Ugarsku, turska vojska je posle tronedeljne opsade zauzela Petrovaradin. Turci su zatim osvojili susedne gradove u Sremu i kod Osijeka izgradili most na reci Dravi, prešli u Ugarsku i 29. avgusta, kod Mohača, potukli vojsku kralja Ljudevita II.

1588 - Britanska flota pod komandom lorda Hauarda  i ser Fransisa Drejka porazila je špansku "Nepobedivu armadu" od oko 125 brodova, koju je u invaziju na Englesku poslao španski kralj Filip II.

1805 - Rođen je francuski istoričar i političar Aleksis de Tokvil čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj građanske demokratije ("Američka demokratija").

1856 - Umro je nemački kompozitor Robert Šuman jedan od najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika muzičkog romantizma (Koncert u a-molu za klavir i orkestar, koncerti za klavir i za violončelo, ciklusi solo pesama).

1878 - Počela je austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine, na osnovu dogovora evropskih sila na Berlinskom kongresu.

1883 - Rođen je italijanski diktator i fašista Benito Musolini, koji je vladao Italijom od 1922. do 1943. i uveo Italiju u Drugi svetski rat na strani Nemačke 1940. Italijanski partizani uhvatili su ga 1945. pri pokušaju bekstva iz zemlje i streljali.

1890 - Umro je holandski slikar Vinsent van Gog, dva dana pošto je pokušao samoubistvo. Jedan od najcenjenijih umetnika čije je delo presudno uticalo na evropsko slikarstvo u traženju novog likovnog izraza, za života je prodao samo jednu sliku.

1900 - Anarhista Gaetano Breši u Monci je ubio italijanskog kralja Umberta I. Atentator je 1901. izvršio samoubistvo.

1940 - Počela je vazduhoplovna ofanziva Nemačke na Veliku Britaniju u Drugom svetskom ratu.

1948 - Na stadionu "Vembli" u Londonu otvorene su prve Olimpijske igre posle Drugog svetskog rata.

1981 - U katedrali Svetog Pavla u Londonu venčali su se naslednik britanskog prestola, princ od Velsa Čarls  i Dajana Spenser.

1983 - Umro je britanski pozorišni i filmski glumac Dejvid Niven dobitnik Oskara 1958. za film "Odvojeni stolovi".

1983 - Umro je španski filmski režiser Luis Bunjueljedan od najvećih reditelja u svetskoj kinematografiji, poznat po nadrealističkim filmskim ostvarenjima ("Andaluzijski pas", "Viridijana", "Lepotica dana", "Diskretni šarm buržoazije").

1985 - Alan Garsija inaugurisan je za novog predsednika Perua, i sa 36 godina postao najmladji šef države na svetu.

1994 - Bivši premijer Italije Betino Kraksi osuđen je na osam i po godina zatvora zbog prevare. Kraksi je presudu dočekao u izbeglištvu u Tunisu, gde je i umro.

2005 - "Miroslavljevo jevanđelje", najznačajniji, bogato ilustrovani ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske, odnosno srpsko-slovenske pismenosti iz 12. veka, napisan za humskoga kneza Miroslava, upisan je u listu Uneskove baštine "Memorija sveta".

2011 - Umro je Muharem Pervić, književnik i publicista, književni i pozorišni kritičar, glavni urednik lista Student, časopisa Delo i Kulturno-umetničkog programa TV Beograd. Bio je priređivač sabranih dela Ive Andrića, po Andrićevom izboru.

2018 - Umro je velikan hrvatske muzike Oliver Dragojević ( "Skalinada", "Malinkonija", "Oprosti mi, pape", "Vjeruj u ljubav", "Piva klapa ispo' volta", "Nadalina", "Karoca" ...).

2018 - Stranka kambodžanskog premijera Hun Sena, levičarska Narodna partija Kambodže pobedila je na parlamentarnim izborima, čime je omogućen novi petogodišnji mandat Senu koji je na vlasti 33 godine.

#Vremeplov

'