AKTUELNO

Francuz Frenki Zapata, nazvan "leteći čovek" jutros je iz Francuskog mesta Sangat pokušao da preleti Lamanš na svojoj napravi, letećoj platformi, ali je pao u more otprilike na pola puta.

Pao je na mestu gde je trebalo da se spusti na brod i napuni gorivo, i spasen je, saznaje se od njegovog okruženja, prenosi Frans pres.

Foto: Beta AP/Michel Spingler

Da bi prešao oko 36 kilometara Lamanša na svom "flajbordu" trebalo je da napuni napravu kerozinom na engleskoj strani, 18 kilometara od francuske obale. Prema radio razgovoru koji je čuo novinar Frans presa on je bio svestan kada je pokupljen iz mora.

Foto: Beta AP/Michel Spingler

Nekadašnji svetski šampion u džet-skiju 40-ogodišnji Zapata nameravao je da preleti Lamanš na svom izumu, "flajbordu", od Sangata u Francuskoj do Dovera u Engleskoj. Posle pažljivih priprema on je krenuo jutros iz Sangate, pričvršćen za svoju malu leteću platformu. Iz daleka je izgledalo kao da skejtbordom ide nebom.

Ali kada se spustio da uzme kerozin, na oko pola puta naišao je na problem, rekla je portaprolka Ana Venekas. Ona je rekla da je let otkazan i da ja Zapata dobro.

Foto: Beta AP/Michel Spingler

Planirana brzina letenja bila je 140 kilometara na sat.

Njegova leteća mašina ima pet malih turbo-mlaznih motora na kerozin koji izbacuju vazduh i omogućuju joj da lebdi ili leti.

Foto: Beta AP/Michel Spingler

- To je nov način letenja ...letite kao ptica. Letite svojim telom - rekao je Zapata juče prilikom priprema za poduhvat.

Priliku da napuni rezervoar gorivom imao je samo jednom, uz opasno sletanje na brod koji ga je čekao na britanskoj strani.

Foto: Beta AP/Michel Spingler

Televizija CNjuz je prenela izjave ljudi bliskih Zapati da mu je prekinut put kada je udario u brod gde je trebalo da uzme gorivo i pao u vodu.

On se nadao da će preći 36 kilometara Lamanša za oko 20 minuta. Nosio je paket pun kerozina u rukama i planirao je da napuni gorivo sa broda na pola puta.

Zapata je 14. jula tokom parade povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje "flajbordom" preleteo nekoliko desetina metara iznad Jelisejskih polja u Parizu i zadivio okupljene gledaoce.

#Lamanš

#Leteći

#Čovek

'