AKTUELNO

Uprkos činjenici da je jedan od najzaslužnijih umova čovečanstva čije inovacije su temelj današnjeg modernog sveta, ono što je javnost uvek intrigiralo je činjenica da je bio apsolutno imun na ženske čari.

Nikola Tesla se nikad nije ženio, niti je imao službeno devojku, no žene su uprkos svemu ili možda baš zbog toga ludele za njim. Kako ih je odbijao i zašto se nije ženio naučnik je otkrio svom prijatelju, srpskom pesniku Lazi Kostiću.

Naime, njih su se dvojica redovito dopisivali, a Kostić mu je u jednom pismu predložio da se oženi Lenkom Dunđerskom, jednom od najlepših i najobrazovanijih devojaka njihovog vremena.

Ovu informaciju potvrdio je Pero Zubac u dokumentarcu o pesniku Lazi Kostiću.

Zapravo je Laza Kostić godinama bio zaljubljen u 30 godina mlađu Lenku pa je, da bi se zauvek udaljio od nje, za ženu predložio Nikoli Tesli, u pismu koje mu je poslao.

Na predlog Laze Kostića da se oženi Lenkom, koja je u tom trenutku imala 25 godina i bila naslednica jednog od najbogatijih Srba tog vremena, Tesla je odgovorio samo ovo: "Brak me ne zanima. Ja sam se odavno venčao sa naukom." Lenki je Tesla bio zanimljiv, a budući da je bio poznat kao i markantan i zgodan muškarac pred kojim je velika budućnost, bile su velike šanse da bi se ovaj brak ostvario samo da je Tesla pristao.

Smatrao je da bi seks bio poguban po njegov intelekt, da bi to ometalo njegov rad pa je živeo u celibatu. Jednom prilikom je rekao: "Mislim da ne biste mogli nabrojati mnogo dobrih izuma oženjenih ljudi."

Iako mu se divio velik broj žena i bio omiljen i popularan među suprotnim polom, on jednostavno nije želeo da ima kontakt s njima.

- Dvа su putа - mnogo ili nimаlo seksа. Sredinа služi zа obnаvljаnje ljudskog rodа. Previše seksа kod izvesnih ljudi pothrаnjuje i snаži vitаlnost i duh. Apstiniranje od seksа to isto čini kod drugih ljudi. Jа sаm izаbrаo tаj drugi put - kazao je Tesla novinaru u intervjuu za časopis "Besmrtnost" koji je dao iz 1899. godine u svojoj laboratoriji u Colorado Springsu.

Osim života u celibatu, Tesla je bio specifičan po još jednoj stvari - izbegavao je žene koje su nosile bisere. Odbijao bi čak i da razgovara sa njima. Bisere jednostavno nije podnosio.

#Nikola Tesla

'