AKTUELNO

FBI istraživao Teslinu dokumentaciju i iz nje vadio beleške koje su procenjene kao opasne ili jako interesantne za budućnost Amerike

- Trebalo mi je dve godine da prelistam i zavedem Teslinu arhivu, koja nije imala svoj registar. Tada sam video da je američka tajna policija FBI iz svakog Teslinog projekta i izuma cepala i uzela od po tri do četiri strane - priseća se Sava Sremac, američki inženjer iz Vašingtona, srpskog porekla

Prvi sam u Jugoslaviji otvorio kovčege sa arhivom Nikole Tesle, koji su brodom "Srbija" stigli iz Amerike. Bio sam uzbuđen kao da sam otkrio sve tajne sveta. Čitajući Tesline zapise i njegove jedinstvene ideje, osećao sam se kao da se Tesla i ja celog života znamo i to kao dva iskrena prijatelja. Bio sam, međutim, iznenađen, čak i uplašen, kada sam video da su delovi beležaka ovog genija iscepani i pokradeni. Amerikanci su ga mrtvog pokrali!

Ovom svojom najvećom životnom impresijom, Sava Sremac, američki inženjer iz Vašingtona, srpskog porekla, danas penzioner iz sela Crepaja, pre nekoliko godina preneo je u Večernjim novostima delove svoje knjige memoara "Uspomene".

Sa delom Nikole Tesle se, otkriva nam, sreo u vreme dok je radio u beogradskom institutu koji nosi njegovo ime. Imao je tek dvadesetak godina kada su mu direktori rekli da pregleda svih Teslinih ogromnih sedam sanduka literature, zapisa, skica, naučnih beležaka i projekata.

- Trebalo mi je dve godine da prelistam i zavedem Teslinu arhivu, koja nije imala svoj registar. Tada sam video da je američka tajna policija FBI iz svakog Teslinog projekta i izuma cepala i uzela od po tri do četiri strane - priseća se Sremac.

- FBI je po nalogu vlasti istraživao Teslinu dokumentaciju i iz nje vadio beleške koje su procenjene kao opasne ili jako interesantne za budućnost Amerike.

Ovaj Banaćanin je rođen 1932. godine, u porodici koja vodi poreklo od ruske familije Romanovih i od porodice slavnog pisca Stevana Sremca. Školovao se u Beogradu, gde su mu elektrotehnika, radio tehnika a kasnije i kompjuteri postali glavni smisao života.

#FBI

#Nikola Tesla

'