AKTUELNO

Pre pola veka gradić na Siciliji, Pođoreale, pogodio je zemljotres zbog kojeg je većina ljudi napustila grad zauvek.

Međutim, većina zgrada ostale su stajati i dalje. I tako je taj grad postao grad duhova, zarobljen u vremenu pre zemljotresa. 1968. godina, stoji napisano kredom na zidu u delomično uništenoj školi.

Izvan njegovih popločanih ulica granice su raskošne palate sa ukrašenim kamenim tremovima i dvorištima u arapskom stilu. Nekada je bio dom bogatim poljoprivrednicima i zemljoposednicima, a danas u njima vreme provode psi lutalice.

Sicilijanci će ovo mesto nazvati modernom Pompejoma, muzejem koji se odupire prirodi. Prema rečima gradonačelnika novog Pođoreala, grada izgrađenog nakon zemljotresa, područje bi uskoro moglo biti puno života, piše CNN.

- Od potresa iz 1968. godine ovo predivno selo je prazno. Želim ga izvući iz mrtvih i napraviti da ponovno bude sjajno, kao što je bilo i u prošlosti - kaže Đirolamo Kanđelozi.

Njegova ideja nije puko sanjarenje, pripremio je arhitekte, a jedino što mu nedostaje su sredstva kako bi svoj plan mogao sprovesti u delo. Sa prikupljanjem sredstava istih započeo je na globalnom nivou, i najprije se obratio bivšim stanovnicima i njihovim porodicama. 5.000 njih sada živi u SAD-u, 4000 ih je u Australiji za koje se veruje da su u te zemlje emigrirali nakon zemljotresa.

gradonačelnik misli da može uveriti nostalgične bivše stanovnike da ulože u svoje stare domove, ali i privući novac ostalih turista koji bi hteli dobiti predivan komadić Italije po povoljnoj ceni.

- Putujem svetom kako bi se povezali sa lokalnim porodicama koje su otišle davno, a još uvek su duboko povezani sa svojim rodnim mestom i žele pomoći - kaže Kanđelozi i nada se da će turisti koji vole ovu zemlju, mali graditelji stambenih naselja i migranti iz Pođoreala, koji sada žive u drugim zemljama, pomoći.

Poslednji je to primer talijanskog gradića bez stanovnika koji koristi ovaj radikalni način da bi se spasao od zaborava. Na nizu drugih lokacija takve stare kuće, onima koji se žele doseliti i nešto uložiti, prodali su po ceni od jednog evra. Ovde bi i ta ponuda mogla biti na stolu, dok su god investitori spremni dati i 50.000 evra koliko je potrebno da se stara zdanja renoviraju, kad se obnove ulice i trgovi i infrastruktura.

Onaj ko je spreman uložiti treba da bude svestan da kupuje komadić italijanske prošlosti. Grad, čije ime u prevodu znači "kraljevski dom" osnovao je 1642. godine princ kojem je to područje darovao Ferdinand IV.

#Italija

#Kuća

'