AKTUELNO

Potpuno pomračenje Sunca, spektakularni nebeski fenomen zadivilo je stanovnike Južne Amerike, a posmatralo ga hiljde ljudi, koji su se okupili da bi svedočili ovoj retkoj pojavi.

Pomračenje je krenulo iz pravca Tihog okeana, a pojas vidljivog pomračenja protezao se preko Čilea i Argentine. Kako je javio BBC, ovaj spektakl su mogli da posmatraju i snime lokalni entuzijasti, ali i majmoćniji teleskopi na svetu.

Oni koji su posmatrali ovo pomračenje mogli su da uživaju u svim fazama, koje su praćene neverovatnim svetlosnim efektima.

Foto: Tanjug AP/Esteban Felix

Mogli su se videti u Bailijevi biseri, sjajni izlomljeni svetlosni prsten oko Mesečeve ploče koji nastaje zbog geografskih uzvišenja, odnosno brda i planina na Mesecu, i fenomen koji se naziva Dijamantski prsten, jer obeležava početak i kraj potpunog pomračenja.

Prvi i jedini deo Zemlje u Tihom okeanu koji se našao na ovom putu je malo ostrvo Oen. Ovaj nenaseljeni atol je bio u potpunom mraku skoro tri minuta, počevši u 10:24 po lokalnom vremenu juče, ili oko 19:24, prema ovdašnjem vremenu.

Foto: Tanjug AP/Esteban Felix

Do sada smo imali delimično pomračenje Sunca 6. januara, totalno pomračenje 21. januara, a nakon jučerašnjeg potpunog pomračenja Sunca, imaćemo delomično momračenje Meseca 16. jula i pomračenje Sunca 26. decembra ove godine.

Inače, julsko pomračenje Sunca je jedno od pet solarnih pomračenja ove godine.

Foto: Tanjug AP/Esteban Felix

#Pomračenje

#Sunce

'