AKTUELNO

Oni koji su ovo doživeli svedoče da su viđali svašta tokom saobraćajki, infakrta ili tokom molitve.

Prema istraživanju Univerziteta u Kopenhagenu, jedan od deset ljudi tvrdi da je doživeo takozvano „iskustvo bliske smrti“. U studiji koja je je ove godine sprovedena učestvovalo je više od 1.000 ljudi, a njih 106 tvrdilo je da je smrti gledalo u oči tokom, recimo, saobraćajne nesreće, infarkta ili čak tokom molitve.

Kako kažu, život im je tokom ovog iskustva prolazio pred očima, dok neki svedoče o tome da su ostali paralisani ili da su imali osećaj da su im „duše isisane iz tela“. Viđali su pokojnike, osećali su neverovatan spokoj, ulazili su u vrstu nezemaljskog sveta... U tri četvrtine slučajeva, ovo iskustvo uopšte nije prijatno.

Stariji muškarac setio se događaja iz detinjstva. Naime, dok je bio mali, dogodila mu se nesreća: počeo je da se davi. Kako tvrdi, tada je video taman tunel na čijoj su kapiji stajali njegovi mrtvi rođaci. Video je i velike talase koji su ga povlačili sa obale na pučinu.

Foto: Pixabay.com

Žena koja je dugo bila žrtva nasilja danas tvrdi da je noću budi demon koji joj sedi na grudima.

Stručnjaci sa Univerziteta u Kopenhagenu, istražujući ovaj fenomen, povezali su „iskustvo bliske smrti“ sa REM fazom spavanja (Rapid eye movement), fazom u kojoj se zenice tokom sna pokreću velikom brzinom, a mišići tela su potpuno opušteni. U ovoj fazi se i dešavaju snovi. Kako tvrde profeori ovog univerziteta, osim sna, u ovoj fazi spavanja može se desiti i da se javi osećaj budnosti, paralize i razne halucinacije. Ocenjuju da se „iskustvo blisko smrti“ i REM faza verovatno mogu povezati sa kratkotrajnim smetnjama u funkcionisanju nerava u srcu i plućima. Inače, iste ove smetnje uzrok su narkolepsije, pa se može reći da „iskustvo bliske smrti“ i narkolepsija imaju određene sličnosti.

Foto: Unsplash

Oni koji su doživeli „iskustvo bliske smrti“ kažu da su osećali „ubrzanje toka misli“ i da nisu imali predstavu o tome gde se nalaze, kao ni orjentaciju u vremenu. U svakom slučaju, stručnjaci tvrde da su ova iskustva retka ali normalna, da se javljaju u situacijama kada se čovek oseća neposredno fizički ili emocionalno ugroženim, ali njihov tačan uzrok ostaje neutvrđen.

Glavni rezultat ovog istraživanja je upravo povezivanje REM faze spavanja sa „iskustvom bliske smrti“, što je predstavljeno na 5. Neurološkom kongresu koji je održan u Oslu.

Iako ovim povezivanjem nije otkrivena uzročnost, identifikovanje fizioloških mehanizama REM faze koji dovode do budnosti, može da unapredi naše razumevanje „iskustva bliske smrti“ – saopštili su lekari na ovom kongresu.

#Istraživanje

#Smrt

#Spavanje

'