AKTUELNO

Misteriozna životinja koja se slučajno našla u klopci zaintrigirala je naučnike koji od tada pokušavaju da otkriju sve o ovom noćnom predatoru. Ova životinja uhvaćena je na Korzici, a meštani ovog ostrva nazivaju je ghjattu volpe, odnosno mačka-lisica.

Ova životinja ima status polu- legende u folkloru Korzike, jer su se pastiri plašili da im upravo ova životinja napada koze i ovce. Iako su naučnici prethodnih decenija bili na tragu ovoj životinji, ona je tek nedavno uhvaćena na Korzici.

Naučnici veruju da su pronašli novu životinjsku vrstu.

- Verujemo da je u pitanju divlja životinja za koju se zna, ali koja nikada nije naučno indentifikovana, jer je neprimetna i uglavnom aktivna samo noću - objasnio je Pjer Benedet, glavni stručnjak za francuskog sekretarijata za lov i životnu sredinu.

- Ovo je neverovatno otkriće - dodao je.

Ova divlja mačka liči na lisicu zbog svoj gustog crvenkastog krzna sa crnim prugama po šapama i repu. Veća je od domaćih mačaka, ima oko 90 centimetara od glave do vrha repa. Ima razmaknute uši, kraće brkove i veće očnjake.

Takođe ima i gušće krzno od domaće mačke, koje je štiti od krpelja i buva.

Ove mačke žive u udaljenim krajevima Korzike gde "voda i biljke pružaju zaštitu od najvećeg predatora, Zlatnog orla (Suri orao)", kaže Antoni Ceći, takođe jedan od istraživača.

Nadaju se da će uskoro ova mačka biti prepoznata kao nova vrsta i da će biti stavljena pod zaštitu, prenosi Independent.

#Mačka

#Životinja

'