AKTUELNO

Na današnji dan štampan je prvi broj lista "Serbski dnevnik".

1671 - U Moskvi je javno pogubljen vođa ustanka donskih kozaka i seljaka, Stepan Stenjka Timofejevič Razin. U ruskim narodnim pričama i pesmama postao je simbol prkosa i pobune.

1826 - Pošto je ugušio pobunu janičara, turski sultan Mehmed II ukinuo je taj vojni red i uveo nizam (redovna vojska). Janičare je 1330. od otete i poturčene dece hrišćanskih podanika osnovao sultan Orhan.

1852 - U Novom Sadu je štampan prvi broj lista "Serbski dnevnik", sa književnim dodatkom "Sedmica". List je izlazio 12 godina i bio je jedan od retkih slovenskih listova u austrijskoj carevini u to doba.

1858 - Rođen je švedski kralj Gustav V (Gustaf), koji je tokom vladavine od 1907. do smrti 1950. osigurao neutralni status Švedske u oba svetska rata.

1944 - Na Visu je u Drugom svetskom ratu sklopljen sporazum Tito-Subašić o odnosima Narodno-odlobodilačkog pokreta i kraljevske vlade Jugoslavije u emigraciji.

1958 - Obešen je Imre Nađ (Nagy), mađarski premijer u vreme antikomunističke pobune u Mađarskoj 1956. koju su ugušile sovjetske trupe. Nađ je na montiranom procesu osuđen na smrt zbog izdaje. Na isti dan 1989. pola miliona Mađara prisustvovalo je u Budimpešti njegovoj ponovnoj sahrani uz državne počasti.

1961 - Ruski baletski igrač Rudolf Hametovič Nurejev zatražio je azil u Francuskoj tokom gostovanja u Parizu s ansamblom baleta "Kirov". Karijeru je nastavio u vodećim evropskim i američkim trupama i bio je zvezda britanskog Kraljevskog baleta.

1972 - U Hanoveru je uhapšena Ulrike Majnhof (Meinhof), članica terorističke grupe Bader-Majnhof.

1977 - Leonid Brežnjev, lider sovjetske KP, zamenio je Nikolaja Podgornog na mestu predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a.

1992 - Predsednici SAD i Rusije Džordž Buš (George Bush) i Boris Jeljcin postigli su u Vašingtonu dogovor o smanjivanju arsenala dalekometnih nuklearnih raketa za dve trećine do 2003.

1998 - Talibanska religiozna vojska u Avganistanu naredila je zatvaranje više od stotinu privatnih škola u kojima su se obrazovale devojčice.

2008 - Umro je Sten Vinston (Stan Winston) američki majstor za specijalne efekte i dobitnik četiri Oskara za rad u filmovima "Osmi putnik", "Tuđinci", "Terminator 2" i "Park iz doba Jure".

2010 - Sud Bosne i Hercegovine osudio je na pet i osam godina zatvora Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića zbog zločina počinjenih u Kazneno-popravnom domu "Butmir", poznatijem kao "Kula", kod Sarajeva.

2013 - Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan je u govoru pred 100.000 svojih pristalica u Istanbulu opravdao akciju policije tokom koje su demonstranti rasterani sa tamošnjeg trga Taksim. Povod za protest na Taksimu bio je plan za izgradnju tržnog centra na mestu parka Gezi. Zbog brutalnog obračuna policije s demonstrantima protest je prerastao u dvonedeljne masovne antivladine demonstracije koje su se proširile po celoj Turskoj.

2017 - Umro je bivši nemački kancelar Helmut Kol (Kohl), "ujedinitelj Nemačke". Za šestog kancelara SR Nemačke izabran je 1982. godine, na mestu kancelara proveo je punih 16 godina i od 1989. do 1991. vodio proces ujedinjenja dve nemačke države.

#Vremeplov

#Zanimljivosti

'