AKTUELNO

Većina domaćica to zaboravlja.

U nekim krajevima, prvo ofarbano jaje se čuva u kući do uoči Đurđevdana, kada se sa raznim biljem stavi u vodu da prenoći.

Ali ono što svi zaboravljamo jeste da i s vodom u kojoj se kuvaju jaja treba nešto uraditi.

Danas je Veliki petak, dan kada se prema hrišćanskim običajima farbaju jaja. Prvo jaje se farba u crveno, a vodu u kojoj se kuvaju, potrebno je iskoristiti na sledeći način.

Vodom u kojoj se kuvaju jaja, prema narodnim običajima, trebalo bi da se umiju svi kućani. Pošto se prvo farba jaje u crveno, veruje se da će svi koji se umiju tom vodom biti rumeni i zdravi cele godine.

Prvo ofarbano jaje se čuva u kući do uoči Đurđevdana, zatim se sa raznim biljem stavi u vodu da prenoći. Svi ukućani se ujutru umiju tom vodom.To jaje se kasnije nosi obično u vinograd, jer se veruje da štiti od grada.

Jaje se čuva sve dok se ne išara novo sledeće godine, jer se za njega veruje da čuva kuću od spoljnih nesreća. Tako je u gotovo svim krajevima Srbije.

Kad se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Vaskrs je najradosniji praznik, a crvena boja je boja radosti, jer označava pobedu života nad smrću. Sve druge boje nisu u duhu hrišćanske tradicije.

#Jaja

'