AKTUELNO

Premijerka u razgovoru u Berlinu, sa novinarom DW u srcu Evrope, nije dozvolila da se o Srbiji govori proizvoljno, bez argumenata, da se iznose mišljenja koja ne odgovaraju realnosti. Uprkos pokušajima bivšeg novinara CNN da je isporovocira, premijerka nije nasela na provokacije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić boraveći u Berlinu dala je intervjuu za emisiju Dojče vele "Zona konflikta" tokom koje je novinar, gotovo neprijateljski nastrojen, postavljao pitanja prejudicirajući poziciju Srbije i njen celokupni napredak. Pristrasni i neprofesionalni novinar je upadao u reč premijerki, prekidao njene odgovore, gotovo omalovažavao napore koje ulažu zemlje Zapadnog Balkana na svom evopskom putu i insistirao na tome da je Kosovo nezavisna država. Premijerka mu nije ostala dužna i na svako njegovo pitanje odgovorila je argumentovano i smelo.

Premijerka u razgovoru u Berlinu, sa novinarom DW u srcu Evrope, nije dozvolila da se o Srbiji govori proizvoljno, bez argumenata, da se iznose mišljenja koja ne odgovaraju realnosti. Uprkos pokušajima novinara da je isporovocira, premijerka nije nasela na provokacije.

Foto: Tanjug

Novinar je na samom početku intervjua upitao premijerku da li je svesna da su Evropskoj uniji "dojadile zemlje Zapadnog Balkana", na šta mu je premijerka oštro odgovorila:

"Mislim da nije diplomatski da Vi pričate u ime Evropske Unije, to prosto nije u redu."

Novinar Dojče vele je bio prilično uporan da je premijerka u jednom trenutku morala da ga pita: "Da li mogu ja da kažem ili ćete vi imati intervju sami sa sobom?"

Voditelju to nije bilo dovoljno, te je insistirao da premijerka kaže da je uslov za ulazak u EU priznanje nezavisnosti Kosova.

- Vi ste rekli da želite saradnju Srba i Alanaca, nekakav kompromis, kulturološko prožimanje, to su Vaše reči - rekao je novinar, a svoje reči je premijerka potvrdila.

- Pa znate li Vi da će to trajati 20 godina, očemu Vi pričate?! - zapitao je voditelj.

- Gospodine, neka traje 20 godina, ali rešenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu je. Ako EU hoće da čeka 20 godina - super, ako neće - i to je u redu. Mi reforme sprovodimo zbog naših građana - pojasnila je Brnabić.

Voditelj je potom postavio pitanje da li su ti napori isključivo motivisani novcem iz EU fondova, što je premijerka opet morala da pojasni neupućenom novinaru:

Ne, mi koristimo novac iz pristupnih fondova a delimo sa EU iste vrednosti i reforme sprovodimo zbog građana.

Posebno buran bio je razgovor o ratnim zločinima.

Voditelj je insistirao da premijerka Brnabić prizna da se u Srebrenici desio genocid.

- Ali pogledajte, pa međunarodne institucije su rekle da se genocid desio - insistirao je novinar.

- Gospodine, u redu. Neka su rekle. Za Srbiju se genocid u Srebrenici nije dogodio. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje - rekla je premijerka.

Voditelj onda prelazi granicu i zaključuje da premijerka nikada neće priznati genocid u Srebrenici.

Foto: Tanjug

- To je za Vas crvena linija koju nećete preći, zar ne? Vi hoćete da prekrajate istoriju... - zaključio je novinar. Usledio je odgovor:

Niko ne prekraja istoriju, mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam Vam odgovor i ponoviću - u Srebrenici se nije desio genocid. Takođe, Vi posmatrate Srbiju kao da je ona neki izolovani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince!

Predsednica Vlade pokazala je smelost kakvu do sada nismo imali prilike da vidimo. Nije se libila da na oštra pitanja odgovori još oštrije i nije dozvolila da se omalovažavaju uspesi koje je Srbija postigla. Otvoreno je rekla:

"Vi ne možete omalovažavati sve uspehe koje je Srbija postigla i donositi proizvoljne procene (…) Ponosna sam na to kako se Srbija suočava sa svojom prošlošću"

Premijerka je istrajala u nameri da predstavi sve uspehe koje je Srbija postigla na polju eUprave, vladavine prava, stabilizacije ekonomije iako je pre nekoliko godina bila na ivici bankrota.

Intervju DW sa premijerkom Anom Brnabić pogledajte na klikom OVDE

#Ana Brnabić

#Berlin

#Intervju

'