AKTUELNO

Udruženja industrija aluminijuma iz Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika pozvala su svoje vlade da postignu sporazum o eliminisanju američkih tarifa na aluminijum iz Kanade i Meksika i da ne uvode uvozne kvote za njihove proizvode.

Šefovi udruženja industrije aluminijuma iz SAD (USMCA), Kanade i meksičkog IMEDAL-a saopštili su da je neophodan dogovor o potpunom ukidanju 10-procentne tarife, bez kvota, za proizvode od aluminijuma proizvedene u Severnoj Americi, pre nego što lideri tri zemlje potpišu 30. novembra novi trgovinski sporazum SAD-Meksiko-Kanada, prenosi Rojters.

- USMCA ne može da radi za industriju aluminijuma ili brojne naše krajnje kupce bez izuzimanja Kanade i Meksika od tarife, uvedene na osnovu 'člana 232' o nacionalnoj bezbednosti, ili bez izuzimanja od kvota - piše u pismu upućenom predsedniku SAD Donaldu Trampu, kanadskom premijeru Džastinu Trudou, kao i predsednicima Meksika - sadašnjem i novoizabranom- Enrikeu Penji Nijetu i Andresu Manuelu Lopezu Obradoru.

Udruženja aluminijuma su navela da su zadovoljna što su SAD preduzele mere za borbu protiv uvoza subvencionisanog aluminijuma, kako bi se zaštitili domaći proizvođači.

Kanada je takođe krenula u borbu protiv pretovara dampingovanih aluminijumskih proizvoda s jednog broda na drugi tokom transporta, dok je Meksiko pokrenuo antidamping slučaj protiv uvoza kineske aluminijumske folije.

- Tarife i druge trgovinske mere za ograničavanje trgovine aluminijumskim proizvodima u našem regionu više nisu potrebne - poručila su udruženja za aluminijum iz SAD, Kanade i Meksika u pismu predsednicima tri države.

#SAD

#privreda

'