AKTUELNO

U sinagogi Sukat Šalom u Beogradu večeras je održan pomen žrtvama nedavnog napada na sinagogu "Drvo života" u Pitsburgu u kome je ubijeno 11 osoba.

Pomenu su, između ostalih, prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif i predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić.

- Šta reći u ovakvom času? Nema reči koje mogu opisati naš bol, patnju, niti naš stid zbog onog što je čovek, ljudsko biće, u stanju da učini - rekao je Skot.

Podsetio je da je u napadu u sinagogi "Drvo života" u Pitsburgu ubijeno 11 osoba, a da je ranjeno još šestoro, od čega četiri policajca.

Foto: Tanjug

- Taj nečovek, zver, bio je vođen mržnjom, neznanjem i netolerancijom. Za sve nas bio je to grubi podsetnik da se u nekim mestima Amerike još uvek može naći senka antisemitizma, baš kao i drugde u svetu. Sve ovo nas tera da se zagledamo u sopstvenu dušu i dušu našeg naroda jer ne može biti stvarne pravde niti stvarnog mira sve dok čovek ili žena mogu biti progonjeni zbog toga ko su ili na koji se način mole - istakao je Skot i dodao:

Nadamo se da ćemo se u ovom mračnom času iznova zavetovati da poštujemo jedni druge, da volimo bližnje i da se zajedno sa svim pripadnicima različitih nacija, rasa i vera ponovo posvetimo traženju mira i sloge".

Ambasador je zahvalio predstavnicima Vlade Srbije, Grada Beograda i jevrejske zajednice Beograda na gestu solidarnosti sa Pitsburgom i narodom SAD-a u ovom, dodao je, bolnom času.

Prisutnima se obratio i istaknuti član Jevrejske opštine Beograd Avram Izrael koji je rekao da je žrtva napada u sinagogi u Pitsburgu bila i 97 godina stara Nona Rose koja je, kako je dodao, preživela Holokaust, ali ne i ubicu.

Foto: Tanjug

- Danas je Beograd Pitsburg. Danas je Beograd svet. Danas se Beograd pridružio metropolama širom sveta u tuzi, bolu i iskrenom saosećanju sa porodicama žrtava. Ne znamo šta će biti sutra, prekosutra. Imamo samo veru u budućnost čoveka, ali jedno znamo, ako je ikada bilo doba kada Jevreji treba da istraju - to je ovo doba - rekao je on.

U pucnjavi u sinagogi u Pitsburgu u subotu ubijeno je 11 osoba.

Napadač Robert Bauers (46) je uleteo u sinagogu i otvorio vatru uz povike "svi Jevreji moraju da umru".

#Beograd

#Sinagoga

#žrtve

'