AKTUELNO

Evropska komisija predstavila je akcioni plan za razvoj bio-ekonomije, kojim se za sledeću godinu predviđa donošenje niza konkretnih mera za jačanje tog segmenta ekonomije koji obuhvata sve sektore i sisteme koji zavise od bioloških resursa.

Bio-ekonomski segment Evropske unije, sa godišnjim prometom od skoro dve milijarde evra i 18 miliona zaposlenih, obuhvata poljoprivredni sektor, šumarstvo, ribarstvo, prehrambene prozvode, i ključan je za razvoj ruralnih i obalskih područja, prenosi Hina.

- U svetu gde su biološki resursi i ekosistemi ograničeni, potrebna su inovativna rešenja kako bi se svim stanovnicima sveta obezbedila zdrava hrana, čista voda i energija. Bio-ekonomija nudi rešenja poput proizvodnje goriva koristeći alge, reciklažu plastike, kao i proizvodnju nameštaja i odeće od otpada. Ova rešenja omogućavaju i kreiranje milion novih zelenih radnih mesta do 2030. godine - navodi Komisija.

Iz Evropske komisije najavljuju da će u sledećoj godini biti usvojeno 14 konkretnih mera za razvoj bio-ekonomije.

EU je već finansirala brojna istraživanja i namenila 3,85 milijardI evra koja su dodeljena za hranu i prirodne resurse, uključujući bio-ekonomiju u okviru tekućeg programa finansiranja Horizon 2020., a Komisija je za period od 2021. do 2027. godine predložila za te namene sumu od 10 milijardi evra.

#Evropska komisija

'