AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je večeras da će Vlada Srbije krajem meseca izaći sa procentima povećanja plata po sektorima, a da bi zaposleni u javnom sektoru uvećane plate mogli da očekuju već u decembru.

Osim najavljenih povećanja plata i penzija, kaže Mali, Vlada pokreće i stimulativni paket mera koji su, ističe, signal za dugoročnu stabilnost i rast srpske ekonomije.

- Mi smo danas izašli sa istorijskim setom mera, objavili smo da ćemo od 1. januara ukinuti doprinose za nezaposlenost na teret poslodavca od 0,75 odsto. To je naš prvi signal da idemo ka tome da u godinama koje dolaze još dodatno rasterećujemo opterećenja na plate kako bi naša ekonomija bila još konkurentnija - rekao je Mali.

Takođe, Mali je istakao i da je Vlada donela odluku da od 1. januara uvede amortizacione tabele, a koje će motivisati poljoprivrednike da kupuju novu opremu, tehnologiju i mašine.

- Doneli smo i odluku da do kraja oktobra na Vladi prođe novi Zakon o naknadama, jer ono što privrednici žele jeste predvidivost naknada i žele da se te naknade smanje. Sada ćemo sve te namete da stavimo u jedan zakon, tako da više neće biti iznenađenja - podvukao je Mali.

Taj će zakon, kaže on, do kraja oktobra biti u Vladi, zajedno sa Zakonom o budžetu, i očekuje da će ga Skupština usvojiti do kraja godine.

Mali je najavio i set podsticajnih mera i poreske olakšice za IT sektor, koje će Vlada objaviti krajem oktobra.

Ministar je istakao da su reforma i odgovorna politika Vlade koja se sporovodi od 2014. godine doveli i do toga da Srbija postane lider u regionu po privlačenju stranih investicija, sa privrednim rastom od 4,2 odsto u prvoj polovini godine, i smanjenjem nezaposlenost na ispod 12 odsto.

- Finansijski rezultati nikada nisu bili bolji, imamo 49 milijardi dinara suficita u budžetu, opada učešće javnog duga, a to su najbolji rezultati srpske ekonomije ikada - ocenio je Mali.

#Plata

#Siniša Mali

'